donkanyar | 2014.11.28
Gereben Péter és Marián Balázs tervei alapján a Nagy-Eged hegyi Borterasz és Venyige Spa nyerte idén a Média Építészeti Díját a megépített házak versenyében, terv kategóriában pedig az egri vár Zárkándy-bástyájának rekonstrukciójáról szóló elgondolást, Rátkai Anna diplomamunkáját jutalmazták csütörtökön este, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A 10. alkalommal megrendezett versenyben a média képviselőiből álló zsűri mellett a közönség is kiválaszthatta kedvencét: az épület kategória legjobbjára az Indexen lehetett szavazni, az Építészfórumon pedig a terv kategória győztesére voksolhattak. Az Index olvasói Kendik Géza munkáját, a Vasas pasaréti úti sporttelepének felújított vívócsarnokát tartották a legjobbnak, az Építészfórumon pedig Kőrösi Emese Edit diplomamunkájára, a görcsönyi mintafeldolgozó üzem tervére szavaztak a legtöbben. A zsűri különdíját Földes László és Sónicz Péter munkája, a pilisi Hosszú ház kapta.

A gálaesten a díjat támogató cégek is átadták elismeréseiket, valamint a hagyományokhoz híven az est díszvendégeként köszöntöttek egy, a szakma számára fontos és elismert mestert, idén Rimanóczy Jenő Ybl-díjas építészt.

Ebben az évben 124 beérkezett pályázat közül választotta ki a nemzetközi építészekből álló előzsűri azt az öt megvalósult épületet és öt építészeti tervet, amelyek esélyesek voltak a kitüntetésre, és a nyilvános, budapesti döntőn mérkőzhettek egymással.

Az építészfórum tíz évvel ezelőtt azzal a céllal hozta létre a Média Építészeti Díját, hogy a magyar szakemberek által megépített épületeket és terveket a közönség is megismerhesse. A korábbi években a programban egyebek között olyan projektek kulisszatitkaival találkozhattak a nézők, mint a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed megszületése, vagy éppen a Kodály Központ tervezésének és megvalósításának körülményei.

Ebben az évben a média zsűrijében, Devich Márton (MTI), Török András (Budapest Folyóirat), Balogh Ákos Gergely (Mandiner), Sümegi Noémi (Heti Válasz), Őrfi József (Magyar Nemzet Online), Kántor Viola (HírTV), Keresztury Tibor (litera.hu), Földes András (Index.hu), Zubreczki Dávid (urbanistablog), Mohácsi Szilvia (M1-Aranymetszés), Szalai Anna (Népszabadság) és Komáromi Balázs (Gazdasági Rádió) vettek részt.

MTI

A döntőbe jutott projektekről itt található bővebb információ.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások