Timaffy | 2022.06.01

A dél-finnországi kisváros, Fiskars főként az ollókról és kézi szerszámokról híres. Most itt rendezik meg a Fiskars Village Art & Design Biennálét május 22. és szeptember 4. között. A biennálé része az Egy építész háza – House by An Architect nevű kiállítás, ahol többféle előre gyártott kis házat mutatnak be.

Hét kis faházat mutatnak be a kiállításon. A kiállítás ötlete több mint két évvel ezelőtt született, ám a pandémia miatt csak most valósult meg.
„Szerintem túl nagyra nőtt a távolság a hétköznapi emberek és az építészek között. Ezért akartam felébreszteni az emberekben, hogy többet követeljenek a házgyáraktól és a kivitelező cégektől. Ez pedig több időt biztosíthat az építészeknek a tervezésre.” – mondta el Kari Korkman kurátor a Helsinki Design Week alapítója és a szervező, Luovi Productions vezérigazgatója.

Korkman mintegy harminc építészirodával és Finnország valamennyi vezető házgyárával felvette a kapcsolatot. Azzal bízta meg az építészeket, hogy olyan faházat tervezzenek, amely nem nagyobb 30 négyzetméternél, és szállítható egyik helyről a másikra.

2024-ben új szabályozás lép életbe Finnországban, amely szerint várhatóan megengedőbb lesz az építési engedélyezési eljárás. A 30 négyzetméternél kisebb, különálló épületek esetén, mint például az istállók, raktárak és szaunák nem lesz szükség engedélyre.

„A világjárvány növelte a távmunka népszerűségét, és sokan kerestek alternatívát az otthon és az iroda között, ami lehetőleg olyan közel van a természethez, amennyire csak lehet” – folytatja a kurátor. 
Optimizmusát alátámasztja egy friss felmérés, amely szerint egy tipikus finn, aki vidékre vágyik: negyvenes éveiben járó nő, házastársával és kisállatával él Helsinki belvárosában és alkalmazott. Élete egy részét szeretné a természetben tölteni, lehetőleg tóparton. A felmérés szerint nem szükséges, hogy a lakás nagy legyen, de fontos Helsinki közelsége.
Erre az igényre felelnek a kiállítás kis házai. „Ha már nincs rá szükség, mint távmunkahelyre, akkor más funkciót kaphat, mert elszállítható a kis ház. Vendégházként, közösségi térként vagy nyaralóként élhet tovább.”

A Fiskars Village Art & Design festői tájon kapott helyet Dél-Finnországban. A kiállításon látható kis házak többsége egy tölgyerdő által határolt napfényes réten áll. A házak éppen a természettel való közeli kapcsolatuk miatt nagyobbak tűnnek, mint az alapterületük.
„Kapcsolódnak a környező természethez, ezt erősítik a nagy ablakfelületek.”
Korkman hisz a kis házak jövőjében. Az általa megkérdezett házgyárak szerint is nagy az igény a kis alapterületű épületekre, ő maga pedig abban reménykedik, hogy a Fiskars kiállítás kis házai közül legalább egy sorozatgyártásra kerül.
„Úgy látom, hogy az építészeti műveltség nőtt Finnországban. Az emberek különböző vizuális és funkcionális megoldásokat szeretnének, amelyek támogatják saját személyiségüket. Valahol a városi ház közelében lehet egy saját idilli kis ház a természetben”.

A kiállítás alatt a házakat ki is lehet bérelni.

Az itt kiállított házak egyikét már bemutattuk: Finn faházmodul nyert nemzetközi dizájn díjat

A bemutatott épületek:

  • AS LL TK: Hammoc
  • Rintala Eggertsson Architects: Kiiruna
  • Sommarnöjen: Sommar 30
  • Ateljé Sotamaa: UFO
  • Studio Puisto: Space of Mind, a Wallpaper Design Awards 2022 egyik nyertese
  • Wood Studio of Aalto University: Kore
  • Kristian Talvitie: KOJA, a Polestar Design 2021 egyik nyertese

Forrás: Helsingin Sanomat, Fiskars Village Art & Design Biennale, Facebook

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások