hír cikk Sanghaj; Disneyland; zöldenergia;épül

Kísértettelep lesz a kínai a zöld Disneyland?


donkanyar | 2013.06.03
A Sanghajban most építés alatt álló Disneyland környezetbarát, alacsony kibocsátású, "zöld" lesz – jelentette be a kivitelező cég csütörtök délután a kelet-kínai metropoliszban. Érdekes megjegyezni, hogy Kína próbálkozott már hasonló projekttel, de az a beruházás bebukott, s a vidámpark azóta kísértettelepként üzemel csak.

1996-ban a thai-kínai érdekeltségű Reignwood Group ingatlanfejlesztő cég belekezdett a pekingi Wonderland építésébe, amely a szabadalmi jogok nagyvonalú kijátszása mellett, lényegében az első kínai Disneyland lett volna. A kiszemelt 123 hektáros területre Peking központjától 32 kilométernyire, a főváros Chenzhuangcun külvárosában talált rá a vállalat, közvetlenül a Nagy Falhoz vezető Badaling autósztráda mellett. S bár már javában zajlott az építkezés (48 hektárt már megvásárolt a vállalat), amikor a cégvezetés és a fővárosi önkormányzat 2000-ben kénytelen volt leállíttatnia a munkálatokat, mert a megvételre kiszemelt szomszédos földterületeket – a kínai ingatlanpiac megugrása miatt –, horribilis áron szerették volna eladni a gazdák a díszletváros építőinek. A romokban álló hatalmas kísértettelepen azóta számtalan, vidámnak egyáltalán nem nevezhető, félig befejezett épület áll, amelyek már az összedőlés határán állnak – olvasható a falanszter.blog.hu írásában.

A mostani Disneyland 2011 óta épül, s a tervek szerint 2016-ban adják majd. Ez a Disney lesz az eddigi "legzöldebb Disneyland", s a a mostani kilátások szerint, ha elkészül, akkor ez nem kísértettelepként fog funkcionálni.

A kivitelező cég az építés során is figyelmet fordít a környezetbarát elemek felhasználására, emellett a létesítmény maga is zöld technológiákat használ majd – fogalmazott a vállalat képviselője a részletes tervek ismertetésekor. A sanghaji Disneyland elsődleges energiaforrásaként természetes gáz szolgál majd, amelyet egy energiatakarékos, zárt rendszer segítségével hűtésre, fűtésre és elektromos energia termelésére is használnak majd. A rendszer a hulladékhőt összegyűjti és visszaforgatja.

Az 520 millió jüan (19 milliárd forint) beruházással épülő "zöld" Disneyland évente 170 millió kilowattóra energiát termel majd, ami 20 ezer tonna szén felhasználásának felel meg, és ezzel mintegy 75 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást takarít meg – becsülte meg a cég.

A Sanghajban épülő Disneyland a floridai Disney hatodik élményparkja lesz a világon, és a harmadik – Tokió és Hongkong után – az ázsiai térségben. A létesítmény többségi tulajdonosa 57 százalékkal a kormányzati tulajdonban lévő Shanghai Shendi Group, a működtetésért is ez a vállalat felel. A Disney a fennmaradó 43 százalékot birtokolja, a menedzsmentet illető feladatokat pedig egy vegyesvállalat látja el.

Az élménypark a Magic Kingdom varázslatos birodalmát választotta központi témájául. A park köré egy 1730 hektáros turistaövezetet is terveztek, az odajutás segítésére pedig épül egy, közvetlenül a Disneylandbe vezető 9,2 kilométer hosszú metróvonal. A beruházók az első évben már több mint hétmillió látogatóra számítanak.

forrás: MTI

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások