hír fűtés klíma

Klímakészülékek összehasonlítása: melyik gyártót érdemes választani?

HIRDETÉS


b_gabor | 2020.10.27

Nem egyszerű döntés, hiszen a klímák növekvő népszerűségével egy időben ellepték a piacot a különböző teljesítményű és árkategóriájú klímák is.

Gyakorlatilag csak az igényeink és a pénztárcánk mélysége szabhat határt annak, hogy milyet választunk, főleg ha átrágtuk magunkat már a legfontosabb választási szempontokon. Ha tudjuk, hogy mekkora teljesítményűt szánunk az adott helyiségbe, azt, hogy hűtésre vagy fűtésre is szeretnénk használni, illetve mennyire szeretnénk, hogy környezetkímélő és kifejezetten okoskészülék legyen, máris érdemes közelebbről is megnéznünk az elérhető márkákat a kiválasztott szempontok és az árkategória szerint.

 

Kerüljük a no name készülékeket!

Talán az egyik legfontosabb tanácsunk az, hogy soha ne vásároljunk olyan készüléket, aminek nem ismerjük a gyártóját. Kerüljük a gyanúsan olcsó, no name készülékeket, és ha nagyon bizonytalanok lennénk, kérjünk inkább szakember segítéségét a kiválasztásban. A márka nélküli, ismeretlen klímákhoz nemcsak szerelőt nem fogunk találni, de nagy valószínűséggel szinte lehetetlen lesz hozzá alkatrészt kapni, és a garancia se fog sokáig tartani.

Napjainkban a japán gyártmányú berendezések képviselik általában a felsőkategóriát a műszaki megoldások, a magas elvárások és a megbízhatóság hármasában. Ezek sorában mindenképpen meg kell említenünk a Daikin, Panasonic, Mitsubishi, Fujitsu, Hitachi, Toshiba márkákat, amikről már nagy valószínűséggel hallott mindenki (és nem feltétlenül csak klímák kapcsán). Nem rosszak a kínai gyártók sem, például a Gree klíma berendezések.

Mivel a klímák népszerűségével egyre többek számára vált elérhetővé, hogy otthonukba klímát szereltessenek, ezért már egyáltalán nem tekinthető úri huncutságnak az, ha egy egyszerű lakásban is klímát szereltetünk. Elmosódni látszik a határ a közép- és felsőkategóriás klímák között, így nem érdemes ezen spórolnunk, főleg, ha kicsit többet is tudunk költeni egy-egy készülékre. Remek árakon lehet ma már profi klímákat beszerezni, olyanokat, amikhez többéves garancia, megbízható szervizháttér is társul. 

 

És milyen klímákat találunk még a piacon?

Bár az LG és Samsung márkákról sem feltétlen elsőre a klíma ugrik be, mégis ezek is előkelő helyen állnak a klímák piacán. Az elmúlt évek alatt ezek is sokat fejlődtek, egyre megbízhatóbbak, és okosabbak. A gyártók számtalan innovatív megoldással álltak elő ez idő alatt, ráadásul a berendezések is egyre mutatósabbak. 

A kifejezetten nagyszámú lakossági felhasználásra készült kínai gyártmányok között is találhatunk olyan klímákat, amik ár-érték és minőség tekintetében is figyelemre méltóak. Tartós, jól működő és olcsó például a Midea és a Gree klíma márkával fémjelzettek is. Az inverteres klímák napjainkban a leginkább keresettek, mert energiatakarékosan szolgálják a kellemes belső mikroklíma megteremtését. Ugyan nem kapcsolnak ki és be, mint a hagyományos on/off készülékek, de a helyiség pillanatnyi hőmérséklete alapján szabályozzák működésüket, és így jelentősen kevesebbet fogyasztanak. 

(X) 


 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások