hír épületek kórház Carli Ratti Italo Rota konténer járvány

Konténerkúra

Gyorsreagálású járványkórház Torinóból


fuboma | 2020.11.25

A szállításban használatos konténerek már számos vészhelyzetben léptek túl eredeti szerepükön, legyen szó természeti katasztrófáról, menekültek elszállásolásáról vagy éppen egy világjárványról, mivel minimális módosításukkal a gyorsan változó igényekhez könnyen adaptálható, rugalmas modulrendszer alakítható ki.

A COVID-járvány hatására Olaszországban elsők között váltak szűkössé a kórházi kapacitások, és vált szükségessé az intenzív ellátás helyiségeinek sürgős bővítése. A hullámokban jelentkező hiányra a Carli Ratti és Italo Rota torinói építészek által koordinált tervezőcsapat 20 lábas szabvány konténerekből kialakított rendszerben látta a megoldást. Céljuk egy a sátorszerkezetű tábori kórházakhoz hasonló gyorsasággal felállítható, mégis a betegek biztonságos elkülönítését lehetővé tevő rendszer volt, mely a berendezéssel együtt mozgatható, szállítható. A konténereket légkezelő berendezéssel szerelték fel, mely negatív légnyomás fenntartásával akadályozza meg a fertőző levegő kijutását, hosszanti falaikra pedig ablakok kerültek, így az orvosok, ápolók kívülről is ellenőrízni tudják a betegek állapotát, és a látogatók is biztonságos módon juthatnak hozzátartozóik közelébe.

A konténerek felállíthatóak kórházak kiegészítéseként az udvaron vagy a parkolóban, illetve önálló együttesként, lehetőleg az időjárástól védetten, pl. raktárakban vagy fedett stadionokban. A rendszer része a tárolóként és öltözőként is funkcionáló felfújható sátor, mellyel a kezelőhelyiségek egymáshoz vagy a kórház épületéhez kapcsolhatóak. A megoldás a CURA nevet kapta, mely a Connected Units for Respiratory Ailments ("kapcsolt egységek légzőszervi betegségekhez") rövidítése, latinul pedig gyógyítást jelent.

A tervezők a kiviteli tervdokumentációt a járvány tavaszi hulláma idején díjmentesen közzétették, és azóta a világ számos pontján alkalmazásra kerültek.

A felépült egységekből a Pinteresten a show-us-your-cura hashtag alatt található egy folyamatosan bővülő gyűjtemény

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások