HI | 2013.09.16
Dr. Szaló Péter (BM), Hammerstein Judit (EMMI), Domahidy László György (VM), Cselovszki Zoltán (Forster Központ) és Barkóczi Zsolt (Lechner Lajos Tudásközpont) közös sajtótájékoztatón jelentették be a 2013. évi Kulturális Örökség Napjainak megnyitását.

A rendezvényen tájékoztattak a szellemi kulturális örökség listájára felkerült újabb elemekről is.

Az Európa Tanács védnökségével 1984 óta már negyvennyolc országban rendezik meg az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Európai Örökség Napokat, amely hazánkban a Kulturális Örökség Napjai néven ismert. Ebből az alkalomból több olyan épület is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt, amely máskor nem vagy csak korlátozottan látogatható. A folyamatosan nyitva tartók pedig ezen a két napon olyan helyekre is bevezetik a látogatót, amelyek egyébként a nagyközönség előtt zárva vannak.

Magyarországon 1999 óta az Országos Műemlékvédelmi Hivatal, majd 2002-től a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szervezte az eseményt. 2013-ban a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint háttérintézményeik összefogásával valósul meg program.

A helyszínek túlnyomó többsége számtalan érdekes programmal várja az érdeklődőket: az épületekhez kapcsolódóan 150 rendezvény várja a látogatókat, a kirándulni vágyók pedig 50 séta közül választhatnak. A Forster Központ 13 helyszín részleges ingyenes nyitva tartásával járul hozzá a rendezvény sikeréhez.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások