épületek LAB5 Wing Máriássy Ház

Látogatás a Máriássy Házban


Java | 2019.05.13

Az 1927-ben épült egykori vásárcsarnok épülete, a Máriássy Ház kalandos múltat tudhat maga mögött. A fémszerkezetű tetőszerkezet alatt egykor kereskedők alkudoztak az ország minden részéről ideszállított borjakra. Ma elegáns loft irodaterekben folyik itt a munka, és milliárdos értékű ingatlanok cserélnek gazdát.

Az eredeti épületet 2004-ben vásárolta meg a Wing, és Schüller Ferenc tervei alapján itt alakította ki székhelyét. Az időközben eltelt másfél évtizedes használat során egyre égetőbbé vált a rekonstrukció, amellyel végül a LAB5 architects csapatát bízták meg. A tervezési koncepciójuk szerint az egykori tágas csarnoktér egyszerre őrizte meg a szerkezet eredeti szépségét, miközben mai, modern, zöld növényzettel gazdagon borított loft irodaként is működik. Annak idején a ferencvárosi pályaudvar felől vagonokban érkező borjúk ezen a kapun léptek be, s a most látható szabálytalan növényzet az állati hullámzásukat próbálta visszaidézni a tájépítészet mai eszközeivel.A Wing Zrt. az ország egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője, a Forbes is több projektjükről írt az elmúlt években, köztük a Telekom új székházáról, a mellette épülő új irodatömbről, a Wizz Air oktatóközpontjáról vagy a lágymányosi Duna-part új épületéről, amely az Evosoft központjának ad majd otthont. A Noah Steinberg által vezett és résztulajdonolt cég építette továbbá a repülőtér új (sőt, egyetlen létező) szállodáját, az Ericsson székházát és ők újították fel az 1890-es évekből származó, műemléki védettséget élvező Andrássy út 66. alatti palotát is.

A mai székház főbejáratán belépve a fogadórészbe jutunk, ahol az elforgatott lécek kék-fehér festése egyfajta dinamizmust, egy kis vidám játékosságot kölcsönöz a térnek. A fémszerkezeti részek között látható, bordó paneleknek nagy szerepe van az akusztikai szigetelésben, a zajok távol tartásában. A növények üde, zöld látványa hangulatteremtő hatása van. Összesen 357  kaspót szórtak el szerte a térben. A kissé absztrakt rácsos tartó részben reflektál az eredeti szerkezet fémtartóira. Az új teakonyha valójában a társasági élet középpontja lett. A cég egyébként környezeti okokból kitiltotta a PET-palackok használatát, helyette csatos üvegben szervírozott szűrt vizet kínálnak: mindez napi 100–120 megspórolt üres műanyag palackot jelent, lehet őket követni. Itt a növényzet telepítése és gondozása is praktikusan egy kézben, a PlanArt szakembereinél marad! 

A márványlapon az eredeti tervezők és kivitelezők nevei szerepelnek.

A LAB5 csapatának névsora: Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna, Sipos Rebeka, Tóth Annamária

Fotó: Batár Zsolt / Wing
Forrás: Forbes

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások