családi házak családi ház erdő ház Izabelin lakóház Lengyelország REFORM Architekt

Lebegés az erdőben – REFORM Architekt – Izabelin Ház

REFORM Architekt – Izabelin Ház


Lekics Gábor | 2015.03.15
Izabelin térsége Lengyelország fővárosától, Varsótól néhány kilométerre fekszik. A gazdag erdőkkel rendelkező vidék remek helyszínt biztosított a tervezőgárdának a különleges épületük megvalósításához.

Az Izabelin ház egy kétszintes tükörépület koncepciója alapján jött létre két, egymáshoz képest vízszintesen elforgatott tömegből. A ház alsó szintje tükröződő felületű panelekborítást kapott.

A tükröződő felületeken a környező erdő tükörképe jelenik meg, kontrasztot képezve az emeleti fehér színű épülettömeggel. Ez egyfajta lebegő hatást eredményez a jól definiált felső kubusnak, mintha az erdő fölött levitálna. Az alsó szinten védett terasz található, mely sötétbarna faborításának köszönhetően egybefolyik a környező talajjal.

A földszinten a szélfogó és a lépcső közös teréből nyílik a hatalmas, egylégterű nappali-konyha-étkező. A nappaliból közvetlen kilátás nyílik az épületet körülölelő természetre. A tökéletes transzparenciát emeletmagas üveg tolóajtókkal oldották meg a tervezők. Található még a kétbeállós garázson és a gépészeti helyiségen kívül toalett és egy vendégszoba is a szinten. Két, saját fürdőszobával rendelkező hálószoba helyezkedik el az emeleti részen, egy irodával és egy mosókonyhával kiegészülve. A nyíláskialakítás terén itt is az alsó szinten látott megoldást alkalmazták.

Ha a teraszos oldaláról nézzük a házat, a felső szinten körbefutó fehér keret a ház éjjeli, pihenést szolgáló tereit hangsúlyozza. Ezért igazából lebegni csak esti kivilágításban láthatjuk a házat, amikor a kivilágított felső szint elemelkedik a földtől és álmaik útjára viszi a lakókat.

Építészet: REFORM Architekt
Helyszín: Izabelin, Poland
Alapterület: 400 m2
Megvalósulás éve: 2014
Fényképek: Marcin Tomaszewski

Forrás: ArchDaily
Izabelin House / REFORM Architekt" 14 Mar 2015. ArchDaily. Accessed 14 Mar 2015.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások