hír Lechner Tudásközpont tűz UVATERV

Leégett az Uvaterv fotóarchívuma

A Lechner Tudásközpont várja a megőrzendő szakmai anyagokat


pestimonika | 2015.03.16
Március 12-én egy elektromos zárlatnak köszönhetően egy óra alatt megsemmisült az Uvaterv ötven évének fotóanyaga, benne az 56-os forradalom utáni újjáépítés, a budapesti szanálások, aluljáró-építkezések, foghíjbeépítések, lakótelepek és a Ferihegyi repülőtér dokumentációival.

Sosem fogjuk látni a Duna-hidak, a metrók, az Úttörővasút, az összes magyarországi főút és autópálya, buszállomás, villamos remíz és szervizállomás anyagait sem. Több mint százezer síkfilmről volt szó, a cég 1949-től dokumentálta a tevékenységét. A negatívokat áldatlan körülmények között, egy hetvenes években épült toronyépület szuterénjében, évtizedes kacatok között tárolták.

A Dombóvári úti nyolcemeletes irodaépület alagsorában lévő tároló helyiségben csaptak fel a lángok. A tűz oltásának idejére az Uvaterv Zrt. dolgozói az utcára kényszerültek. A magyar építészettörténet ötven éve és több tucat kiváló alkalmazott fotográfus életműve tűnt el a tűzben. Szerencsére a Fortepan munkatársai az 1965 utáni anyag egy részét már digitalizálták.

A tűzeset nem érintette az Uvaterv tervdokumentációit, mivel azokat az országos építésügyi és területi műszaki információs központ őrzi. Ezt a Dokumentációs Központot, ahol az Uvaterv mellett több, nagy múltú tervezővállalat anyaga is megtalálható (VÁTI, Közév, Iparterv, Kerti, TTI, Győriterv, Pécsiterv, stb.), a 313/2012. kormányrendeletnek megfelelően a Lechner Tudásközpont működteti. A gyűjtemény terveket és fotókat egyaránt tartalmaz, ezek tárolása itt száraz, tűzbiztos, szakszerű körülmények között folyik.

A Dokumentációs Központ szolgáltatásait bárki igénybe veheti, a beiratkozás és a betekintés díjmentes. A meglévő tervekben interneten is elérhető katalógusból lehet tájékozódni (http://hunteka.lltk.hu/monguz/), személyesen pedig az ügyfélszolgálat ad felvilágosítást. A katalógusban többek között lehetőség nyílik az alábbi szempontok szerinti keresésekre: az épület címe, helyrajzi szám, tervező, megbízó, tervező szervezet, szakértő szervezet, téma, tervszám, elfogadási határozat száma, tárgyszó, szerző, cím, kiadás; a kikéréseket pedig akár előre egyeztetett időpontra az olvasóterembe készítik a gyűjtemény munkatársai.

A hasonló veszteségek elkerülése érdekében a Lechner Tudásközpont várja a megőrzendő szakmai anyagokat, tervdokumentációkat, fotókat, filmeket.

Fotó: Dudás Tamás (FKI)

Forrás: langlovagok.hu
Fortepan Facebook oldala
www.lltk.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások