hír cikk erőd luxus Solent-szorosba szálloda

Lehetséges! - nyaralás James Bond-módra Anglia tengeri erődjében


donkanyar | 2013.08.27
Nem kevés pénzt kell fizetnie annak, aki abban a luxushotelban akar megszállni, amely egykoron erődként funkcionált. A befektető, aki az erődöt megvette, egymilliárd forintot költött az átalakítására. A Solent-szorosban található luxusszálloda legérdekesebb szolgáltatását, az ún. James Bond-csomagot 550 ezer forintért kínálják.

III. Napóleontól való félelmük miatt az angolok 1861-ben kezdték el építeni a Portsmouth kikötőjét védő 4 egységből álló tengeri erődláncolatukat. A Királyi Bizottság és Lord Palmerston miniszterelnök utasítására a Solent-szorosba telepített erősségekbe átlagosan 150 katonát tudtak elhelyezni. A 162 méter átmérőjű, 5 méter vastag gránittömbökkel megerősített háromszintes várakat a tenger felől hét, 1884-től pedig már 12 darab 12,5 hüvelyes ágyú védte.

Elavultságukra hivatkozva a Honvédelmi Minisztérium 1982-ben szerelte le az erődöket. A legkisebb méretű erősséget (Spitbank) ekkor vásárolta meg egy londoni befektető, aki 50 szobás szállodát, egy nagyobb méretű lokált és egy diszkót alakíttatott ki tulajdonából. A műtárgyat sokszor használták TV-műsorok és játékfilmek helyszínéül is. Többek között itt forgatták a James Bond sorozat „A világ nem elég” című részének több jelenetét is.

A Clarenco LLP nevű cég 2010-ben vette meg a Solent-szoros erődjeit, hogy azokat luxushotelekké alakíthassa át. Csak Spitbank tengeri várára 3 millió fontot (1 milliárd forint) költött a vállalkozás, hogy azt egy 18 szobás, minden igényt kielégítő luxushotellé alakíthassák át. A felújítás közel 2 évet vett igénybe, amely magában foglalta a helikopter-leszálló és a kikötő kiépítését is.

A hotel legolcsóbb szobája 350 angol fontba (125.000 Ft) kerül egy éjszakára egy főnek, amely tartalmazza a vízi transzfert és a reggeli árát is. A helikopterrel érkező vendégeknek az erőd összes szobája egy éjszakára 5000 fontba (1,8 millió Ft) kerül. Ez utóbbi díj 36 fő részére tartalmazza a teljes ellátást.

A 007-es érintettség miatt a szálloda „Spitbankból szeretettel” néven egy különleges, 1500 fontos (550 ezer forint) James Bond csomagot is kialakított. A méregdrága program délben indul a legendás GoodWood versenypályán, majd a résztvevők a pálya lelátóján elfogyaszthatnak egy ügynöki ebédet (Beluga kaviár hűtött vodkával, rák Black Velvet-módra, sült nyírfajd angolosan és rózsaszín pezsgő). Innen irány a lóverseny és egy Sunseeker Hawk típusú motorcsónakkal gyorsasági hajókázás a csatornán. Este a Spitbank erődben két gyorstalpaló keretén belül kitanítanak minket a gyémántok és a Martini koktélok világáról. Este nyolckor ismét Bondos vacsora (marhasteak sült burgonyával, skót bárányszelet vajas borsós spárgával, hollandi körettel, illetve desszertnek egy szelet ananász), majd ezt követően éjszakába nyúló pókertanfolyam és játszma.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások