hír belsőépítészet Milánói Nemzetközi Bútorkiállítás Architecture Uncomfortable Workshop

Magyar designbútorok a világ legnagyobb bútorkiállításán Milánóban


pestimonika | 2013.04.15
A legegyszerűbb természetes anyagokból, kézműves munkával készült berendezési tárgyak képviselték Magyarországot az 52. milánói nemzetközi bútorkiállításon, a budapesti Architecture Uncomfortable Workshop három munkája révén.
A nemrég alapított műhely annak köszönheti a meghívást és a részvételt, hogy szokatlan, természetes bútoraik nagy sikert arattak a nemzetközi sajtóban – tudhatjuk meg a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményből. Az idei nemzetközi bútorkiállítást április 9-14. között rendezték meg Milánóban. A központi kiállításon 1950 cég és tervező mutatkozott be, a fiatal tehetségeket felsorakoztató Salone Satellite 700 alkotó munkáit prezentálta. A rendezvénysorozathoz városszerte számos független program kötődött, „szalonon kívül”, azaz Fuori Salone megnevezéssel. Ennek volt része a Ferramenta szaküzlet kiállítása, amely „Retrobottega” címmel a tömeggyártás trendjével szembeszálló, csináld-magad módszerekkel készült bútorokat gyűjtött össze. Mivel a világ legnagyobb presztízsű designrendezvényéről van szó, a Ferramenta pályázaton választotta ki a kiállítás résztvevőit; a budapesti műhelyt azonban ők maguk keresték meg azzal, hogy pályázzanak.

Ez azonban nem az első meglepetés volt az Architecture Uncomfortable Workshop életében, hiszen a legismertebb designszaklapok egyike, a brit Designboom február végén egyetlen levélváltást követően publikálta az általuk tervezett rönkbútort – mondta el Szabados Karolina, a műhely tagja. A „Waste less chair” lényege, hogy egyetlen farönköt alakít át kényelmes ülőalkalmatosságá gondos hasítás és pántok segítségével, nevéhez híven veszteség nélkül. A natúrbútorok, az újrahasznosítás, a zöld design nemzetközi trendjébe illő bútort ezután felkapta a nemzetközi szakmai média, többek között a legendás olasz designlap, a Domus is bemutatta internetes felületén. Ezután érkezett a Ferramenta megkeresése.

Az elmúlt hetek a kiállításra szánt három bútor, illetve együttes elkészítésével teltek. A „Wool chair” a népi építészetből ismert szénaszárító szerkezetek mintájára készült; az ágas-bogas nyersfa struktúrára nyers gyapjút csavartak a tervezők. A „Coloured lamp” nyers falapokból összeállított függőlámpacsalád; a falapok belső oldalát színes krétával satírozták át, így használat közben a lámpák eltérő, színes összképet adnak. A harmadik bútor egy ugyancsak rendkívül egyszerű, „Oak X” három darabból összeállítható tölgy sámli, amelyet használaton kívül a falra lehet akasztani.

Az Architecture Uncomfortable Workshopot 2009-ben alapította öt építész: Boronkay Péter, Ghyczy Dénes Emil, Szabados Karolina, Szederkényi József és Szederkényi Lukács, akik egyelőre állandó munkahelyük mellett tartják fenn az építészeti, belsőépítészeti tervezéssel és designtárgyakkal foglalkozó műhelyt. Munkásságukra a természetes anyagok messzemenő tisztelete jellemző; javarészt nyers alapanyagokkal, fával és textillel dolgoznak. Eddigi megvalósult projektjeik között konkrét épülettervek és belsőépítészeti munkák éppúgy szerepelnek, mint művészeti installációk.

Az évente megrendezett Salone Internazionale del Mobile Milánóban a világ legnagyobb bútorkiállítása. A központi kiállítás a design világának legfrissebb trendjeit, legismertebb tervezőit mutatja be. Az idei, 52. alkalmat április 9-14. között rendezték meg Milánóban; a központi kiállításhoz a FuoriSalone rendezvénysorozatán és a SaloneSatellite kiállításán kívül a kétévente megrendezett Euroluce világítástechnikai szakkiállítás és a SaloneUfficio irodabútor-vásár is kapcsolódik. A rendezvénysorozatot összefoglaló néven I Saloniként is ismerik világszerte. Az I Salonin elért sikerek olyan hazai cégeket segítettek korábban a világhírnévhez, mint a kézműves betontermékeket gyártó IVANKA Beton, vagy a kristálycsillárokat készítő Manooi.
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások