pályázat díj épületek tervek Barna Architects Barna Krisztina Kovács D. Barna Mongólia múzeum Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum

Magyar siker Mongóliában: a Barna Architects díjnyertes pályázata

A Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum győztes terve


Ghile Gábor | 2014.01.21
Újabb magyar siker a nemzetközi porondon: a Kovács D. Barna vezette építészstúdió első helyezést ért el a Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum megtervezésére kiírt pályázaton.


A Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum egy multifunkcionális épületegyüttes. Az állandó és időszaki kiállítási területek mellett kutatói, oktatási és az ezeket kiszolgáló irodai funkciókkal rendelkezik mintegy 50.000 négyzetméter összterületen.



Helyszín

A tervezett épület az Ulánbátor városközpontjához közeli Nemzeti Park területén helyezkedik el. A tervezés során a csapat alkalmazkodott a meglévő létesítményekhez, infrastruktúrához, mint a már megépült szökőkúthoz, promenádhoz, bicikliúthoz.

„A meglévő infrastruktúra keretként szolgált a tervezéshez, a kör alakú bicikliút jelentette a terület rendezési határát, valamint a területre bevezető út és kiváltképpen a szökőkút elhelyezkedése, jó szervezőpontnak bizonyultak a funkció és a kompozíció kialakításában.”



Építészeti megközelítés

A tervezés kezdeti stádiumában két fontos analízist vettünk figyelembe: az egyik Mongólia különleges építészettörténeti hagyománya, a másik a téli évszak hideg, szeles, extrém időjárási viszonyait okozó szibériai anticiklonja.

A megoldás ezekre a fontos helyi tényezőre olyan terv kidolgozása volt, ami figyelembe veszi a hely szellemének sajátosságait és az időjárás próbatételeire is reagál.

A cél egy könnyen átlátható térszervezés volt. Az íves tömeget helyenként megszakító „utak” védett közösségi tereket, bejáratokat hoznak létre az épületegységben. Az archaikus formák összhangban jelennek meg a hely építésztörténeti eszméivel, de nem használ egyértelmű jelképeket. A fő megközelítési irányból látható külső kiállítótér jól szemlélteti az értékek megőrzésére irányuló óvó habitust az épületen.



Funkcióleírás

Az összes fő funkcionális egység elérhető a főbejáraton keresztül, de az irodáknak, laboratóriumoknak, és az oktatási egységnek külön bejárat biztosított a szabadon megközelíthető passzázsból.

A múzeum kiállítási egységének fontos eleme a fedett központi átrium. Ez a központi helység nyitvatartási időben szabadon használható közösségi tér. Innen érhető el az összes látogatói igényeket kiszolgáló hely: a jegyárusítás, ruhatár, gyerek múzeum, múzeumi bolt és a mellékhelyiségek. Továbbá ebből a központi térből közelíthető meg az időszaki és állandó kiállítási terület, amely három perióduson keresztül mutatja be a mongol történelmet.

Az iroda, oktatási és a laboratóriumi szárny déli tájolása elegendő természetes fényt biztosít a belső tereknek, a kevesebb természetes fényt igénylő funkciók, mint például a műtárgyraktár és a kiállítótermek többnyire az északi oldalon lettek elhelyezve. A déli oldal iroda és laboratóriumi funkció üveghomlokzata energiahatékony árnyékoló rendszerrel lett tervezve, ezzel együtt a középfolyosós rendszer áttört födémei megfelelő természetes szellőzést és fényt biztosítanak a munkavégzéshez az épületegységekben.



Belső közlekedés

A múzeum látogatói a központi átriumból indulva tekinthetik meg a kiállítási egységeket, majd ebbe a térbe érkeznek vissza. Minden kiállítási egység, az időszaki és az állandó kiállítási területek is külön-külön bejárhatók a többi érintése nélkül, lehetőséget biztosítva különböző típusú múzeumi túrákra.

Az épületre jellemző tiszta alaprajzi szerkesztés és szerkezeti kialakítás nagy szabadságot biztosít a funkcionális helyigények esetleges módosításainak.





Építészet: Barna Architects - Kovács D. Barna, Barna Krisztina

Munkatársak: Lukács Zsuzsa, Bulgan Altangerel, Ochir Tuvshinbayar

Tervezés éve: 2013

Összterület: 50.000 m2



barna@barna-architects.com

www.facebook.com/BarnaArchitects


A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások