hír pályázat tervek külsős Kína Operaház Opera Sencsen ZDA–Zoboki Építésziroda Zoboki Gábor Robert Gutowski Architects

Magyarok tervezhetik Kína új operaházát

Két magyar építésziroda is van a legjobb húsz közt Sencsenben


Zubreczki Dávid | 2020.04.03

A ZDA – Zoboki Építésziroda tervét is beválogatták a Sencseni Operaház tervezésére kiírt nemzetközi pályázat legjobbjai közé – adta hírül az építésziroda, akik elég korrekt módon azt is megemlítették, hogy egy másik magyar csapat, a Robert Gutowski Architects is bekerült a legjobbak közé.

A kínai metropolisz önkormányzata még januárban hirdetett versenyeljárást Sencsen új, a tengerpartra megálmodott és a régió
jelképének szánt 170 000 m2-es kulturális központjának megtervezésére, amely világviszonylatban az elmúlt évtized egyik legnagyobb kulturális beruházása lesz, áll a ZDA Zoboki sajtóközleményében.

Az irodának ez nem csak azért "hazai pálya", mert számos hasonló épületet jegyeznek idehaza (a legismertebb a Müpa, de említhetjük a Nemzeti Táncszínházat vagy az Opera és az Erkel Színház rekonstrukcióját), hanem azért is, mert már terveztek egyszer városnak: a Nanshan Kulturális Központot.

A verseny színvonalát jól érzékelteti, hogy a tervpályázatra többek közt olyan ikonikus építészirodákat hívtak meg, mint az olasz Renzo Piano Building Workshop, a francia Ateliers Jean Nouvel, a spanyol Santiago Calatrava, amerikai Diller Scofidio + Renfro, vagy a New York-i Steven Holl Architects. A meghívottak egyenként 110 000 angol fontban, míg a nyilvános felhívás során kiválasztottak 66 000 fontnak megfelelő részvételi díjban részesülnek. A végső győztes 330 000 fontos – mintegy 130 millió forint – honoráriumot kap majd. 

A zsűri április 3-án hirdette ki, hogy a ZDA – Zoboki Építésziroda tervét is beválogatta a legjobb – nyilvános felhívás keretében benyújtott – anyagok közé. A további 11 shortlistre került tervező között olyan nemzetközileg is elismert irodák vannak, mint a japán Kengo Kuma & Associates, a holland UN Studio, vagy a dán Bjarke Ingels Group, valamint a már említett másik magyar cég, a Robert Gutowski Architects.

A meghívott tervezőkkel együtt így összesen 20 iroda marad versenyben és vehet részt a kulturális komplexum koncepciótervezésben. Ezt követően először hatra, majd háromra szűkítik a pályázók körét, az összesen négy fordulóból álló nemzetközi versenyeljárás végeredményét a tervek szerint augusztus 14-én hirdetik ki.

A kiválasztott tervező feladata lesz, hogy a Kínát Hongkonggal összekötő Shenzen Bay Bridge közvetlen közelében kijelölt 17,5 hektáros tengerparti területre megtervezze a Sencseni Operaházat. A kiírás szerint az épületben egy 2 300 férőhelyes nagy operaterem, egy 1800 férőhelyes hangversenyterem, egy 800 fős kisebb operaterem, egy multifunkcionális színházterem, egy kiállításoknak és egyéb rendezvényeknek otthont adó 23 000 m2-es közszolgálati és kulturális tér, 55 000 m2-es garázs és üzemház is helyet kap majd. De a fejlesztés és a pályázat része egy további 52 000 m2-en elterülő, kiszolgáló helyiségeket – irodák, apartmanok stb. – magában foglaló épület, valamint egy önálló 3 000 m2-es művészeti szalonépület (urban art parlour) is. 

A településnek amúgy 12 millió lakója van, szóval érthetők a méretek.

„Kína nem bevehetetlen birodalom a magyar építészeknek, hiszen a sencseni Nanshan Kulturális Központ megtervezésével már évekkel ezelőtt megvetettük a lábunkat az országban” – mondta Zoboki Gábor. A ZDA – Zoboki Építésziroda alapító-igazgatója szerint a Müpa vagy a budapesti Operaház tervezése a távol-keleti országban is jó ajánlólevélnek bizonyult. „Azt tapasztaltuk, hogy Kínában kiválóan lehet érvényesülni azzal, amit a magyar építészek Kodály Zoltántól és Ybl Miklóstól megtanultak”

A pályázati feltételek miatt egyelőre nem lehet közzétenni a terveket, így illusztrációul a ZDA – Zoboki Építésziroda legutóbbi sencseni fejlesztését, Nanshan Kulturális Központ látványát használtuk fel.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások