hír pályázat Gellérthegy Makovecz Imre nemzeti panteon Szentkorona

Makovecz Imre tervei alapján alakíthatják át a Gellérthegyet


sebesp | 2016.07.25
Sajtóértesülések szerint a kormány megvalósítja a 2011-ben elhunyt építész gellérthegyi terveit. A nemrégiben kiírt ötletpályázat csak fedőakció lenne?

Kreatív nyílt ötletpályázatot hirdetett a Miniszterelnökség a Gellérthegy megújítására. A széles körű alkotói szabadságot biztosító ötletpályázat fő célja, hogy kitalálják, hogyan hasznosítsák a Citadellát – írta az Index. Az ötlet nem új, Makovecz Imre már készített látványtervet a Gellérthegyen megépítendő magyar panteonról, és a Népszava szerint lehet, hogy az ő terveit valósítják majd meg.

A 2011-ben elhunyt Kossuth-díjas építész a terveket nem felkérésre készítette, és nem várta el, hogy ezeket valaki is megvalósítsa, de remélte, hogy egyszer megjön majd a politikusok esze, leesik nekik, hogy mit kéne tenniük.

A Népszava úgy véli, talán most jött el az idő, Orbán Viktor ugyanis 2013 őszén egy olyan határozatot fogadtatott el az építész életművével kapcsolatban, amelyben leszögezték: a kormány Makovecz Imre hagyatékának méltó gondozása érdekében (...) felhívja a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, a belügyminisztert és az emberi erőforrások miniszterét, hogy tekintsék át Makovecz Imre hátrahagyott terveit és az Országos Főépítészi Iroda bevonásával vizsgálják meg, hogy mely tervek érdemesek megvalósításra.”

Ami Makovecz elképzeléseit illeti, 2011-ben így fogalmazott: "fontosnak tartom a Citadella teljes átalakítását, jelenlegi állapotának felszámolását, és egy új, egységes magyarságtudatot és hagyományt megjelenítő építmény létrehozását." És ez az irányvonal sem akkora újdonság, a lap szerint ugyanis Széchenyi István már 1843-ban hosszabb tanulmányban foglalkozott az úgynevezett Üdvleldével, amely a nemzet nagyjainak temetkezési helye lett volna.

Medgyaszay István építész előbb 1903-ban foglalkozott egy ide képzelt panteon terveivel, majd ezeket 1906-ban átdolgozta: egy kupolás épületet álmodott, s a kupola itt a magyar koronát formázta volna. Medgyaszay szerint a panteon kupolacsarnokában helyezhetnék el a Feszty-körképet is.

Van egy friss kezdeményezés is, a Koronakilátó. Ötletadói egy majdnem 40 méter magas Szent koronát álmodnak a hegytetőre, melyben idegenforgalmi és vendéglátóipari egységek működnének. A jelenlegi látványtervek szerint a korona előtt a Szabadság szobor a helyén maradna.

A Népszava szerint egyébként várható, hogy a Citadella teljes körű üzemeltetése új – magán – kezekbe kerül, erre az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 2014-es közleménye is utal: "a terület konkrét vagyonkezelő felé történő átadása egyeztetés alatt van, az ezzel kapcsolatos tárgyalások folynak."

Forrás: Fidelio.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások