cikk fenntartható építészet Görögország ökoház

Már épül az Ellinikon ökováros Görögországban – ökológiai csodaként emlegetik


Flores | 2024.05.21

Új „okos” és „zöld” város épül az athéni riviérán, amely egyben Európa legnagyobb tengerparti parkja lesz több mint egymillió mediterrán növényfajjal.

Az Ellinikon Európa egyik legnagyobb városrehabilitációs projektjeként újjáéleszti az athéni nemzetközi repülőtér elavult helyét, amely 1938-tól 2001-ig működött, mielőtt a kikötőt a 2004-es athéni nyári olimpia központjává fejlesztették.

A 8 milliárd eurós mestertervet a LAMDA Development vezeti, és olyan nemzetközi építészeti stúdiók közreműködésével épül, mint a Foster and Partners, a Kengo Kuma and Associates, a Bjarke Ingels Group (BIG), az Aedas, a SAOTA, az Oppenheim Architecture és a Sasaki, valamint a görögországi 314 Architecture Studio és a Bobotis+Bobotis Architects.

A jövő fenntartható városa

A görögországi Ellinikon Európa történetének egyik legnagyobb fenntartható építésű városrehabilitációs projektje. A legújabb fenntarthatósági elveket követve épül, hogy egy ökológiai csoda és a közösségi tudatosság példája legyen.

Az új ökováros 1 kilométernyi újonnan parkosított nyilvános strandot, 50 kilométernyi festői sétányt és kerékpárutat, valamint 6 200 hektárnyi lakóteret tartalmaz.

A projekt végül Európa legnagyobb tengerparti parkjává nő, amely 2 000 000 m2-en terül el, több mint 31 000 fával és több mint 1 millió mediterrán növényfajjal.

Görögország első felhőkarcolója – egy fenntartható torony

A Foster + Partners által tervezett Riviéra-torony már rendelkezik LEED Gold előminősítéssel, és 2026-ra tervezi befejezését, amely Görögország első felhőkarcolója és legújabb jelentős mérföldköve lesz.

Az 50 emeletes torony klímatudatos és jövőbiztos kialakítású lesz, fejlett biofil külsőbe csomagolva, fenntartható tervezésű belső terekkel, egy-öt hálószobás rezidenciákkal és penthouse apartmanokkal.

A „Kis Athén” zöld lakónegyed

A Kis Athén, az Ellinikon zöld lakónegyede, amely körülbelül 1 115 lakóhelyet és 110 környéki kiskereskedelmi egységet hoz létre az Ellinikon intelligens városi ökoszisztémájában.

A Little Athens öt lakóparkból áll. A "Park Rise"egy 12 emeletes, 50 méter magas, 88 lakóépület, amelyet a Bjarke Ingels Group – BIG tervezett. A "Pavilion Terraces" a görög 314 Architecture Studio hét hatemeletes fejlesztése, amely 156 egy-öt hálószobás rezidenciának ad otthont, amelyek közül négy földszinti kiskereskedelemmel is rendelkezik. A 314 "Promenade Heights", amely kilenc kör alakú és elliptikus ötemeletes és egy-négy hálószobás lakóegységeket tartalmaz, amelyeket egy központi, buja zöldterület oszt meg, közvetlenül kapcsolódva az Ellinikon Parkhoz. A meleg színek rétegei, a texturált falak és a terrazzo modern otthonérzetet kölcsönöznek a projektnek.

A következő a Deda & Architects "Atrium Gardens"-je, az organikus épületképződmények ikonikus komplexuma, amelyet úgy terveztek, hogy kitűnjön, és közvetlen hozzáférést biztosítson a fő sétálóutcához, és könnyen elérhető legyen az Ellinikon számos létesítményéhez. És végül a Tsolakis Architects "Trinity Gardens", amely három épületből áll, 100 méterre a tengertől.

Egy kulturális útvonalnak is otthont ad

Az Ellinikon egy kulturális útvonalnak is otthont ad, amely 14 nagy történelmi jelentőségű műemléket köt össze. A 12 km hosszan elterülő útvonal mindenki számára nyitott és hozzáférhető lesz, ülőhelyekkel, jelzésekkel, világítással és ültetéssel.

A fejlesztés része lesz egy 3,5 méteres partvonal és egy 1 km hosszú, mindenki számára nyitott strand, valamint 50 km sétány és kerékpárút. A hangsúly az elektromos közlekedésen van, amely összhangban van a projekt általános szellemiségével, amely tisztább és fenntartható környezetet teremt a jövő számára.

Forrás: Impress magazin

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások