hír cikk

Második lett a magyar aktívház Madridban, de még első is lehet


donkanyar | 2012.09.24
A mérnöki és szerkezeti megoldások tekintetében második helyezett lett a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) hallgatóinak aktívháza a madridi Solar Decathlon versenyen.

A magyar csapat háza múlt hét csütörtökön második helyezést ért el a Mérnöki és Szerkezeti megoldásokat illetően, korábban a komfort terén szintén másodikként, építészetileg nyolcadikként, az energiamérleg szempontjából kilencedikként, az épületüzemeltetés szempontjából pedig tizennegyedikként értékelték a magyar házat.

A szakmai zsűri a ház mérnöki tervezését és kivitelezését díjazta: a tartószerkezeti, épületszerkezeti, villamos és gépész rendszereket pontozták. „A mérnöki teljesítményért járó díj talán a verseny legkomplexebb próbája a tíz közül” – mondta el Bakos Bálint, az Odooproject egyik csapatvezetője. A csapat háza szállítható, daruzható, többször könnyen összeépíthető és bontható. Ezeknek a feltételeknek alapból meg kellett felelni, ezen kívül figyelte a zsűri a épületburok szerkezetét, a villamos tervezés, a napelemes rendszer részleteit. A zsűri kiemelte a szép tiszta épületszerkezeti megoldásokat, a fa- és acélszerkezetek okos együttes használatát, az épületbe épített napelemeket, valamint a magyar csapat által fejlesztett passzív hűtési rendszert, ami nyáron tökéletesen helyettesíti a légkondicionálókat. A házat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) diákjai tervezték és építették. “A legnehezebb feladat az volt, hogy a szükséges anyagot és pénzt is nekünk kellett összegyűjteni hozzá, ráadásul a verseny a magyar építés helyszínétől 3000 kilométerre van, Madridban pedig összesen 10 napunk volt az építkezésre” – mondta Bakos.

A Solar Decathlon versenyen megválasztják a közönségdíjas házat is, az egyes épületekre, köztük a magyar házra is, interneten keresztül lehet szavazni. Ez azt jelenti, hogy szeptember 29-ig a közönség kiválaszthatja a kedvencét a Solar Decathlon Europe versenyen induló, kizárólag napenergiát hasznosító házak közül. A magyar egyetemi csapat alkotása, az ODOO ház jelenleg a harmadik helyen áll az internetes szavazáson. A héten a szakmai zsűrik értékelése is elkezdődött, így izgalmas napok elé néz a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem diákjaiból álló csapat.

A madridi Solar Decathlon Europe innovációs versenyen a résztvevő csapatok saját tervezésű és kivitelezésű, kizárólag napenergiát hasznosító, energiahatékony lakóépületekkel mérik össze tudásukat. A versenyen – amelynek célja az energiahatékony megoldások és zöldtechnológiák társadalmi és piaci támogatottságának erősítése – a régióból elsőként a magyar egyetemi csapat indulhatott.

A magyar diákok pályaművét, az ODOO házat és versenytársait összesen 10 szempont alapján értékelik a szakmai zsűrik. Eddig a komfort, az épületüzemeltetés, az energiamérleg és építészet alapján pontozták a házat. Az összesített versenyben jelenleg a 8. helyen áll az ODOO Project. A következő napokban további 6 szempont szerint pontozzák még a házakat (épületszerkezet, energiahatékonyság, kommunikáció és társadalmi felelősségvállalás, iparosíthatóság, innováció és fenntarthatóság).

A Solar Decathlon Europe honlapján, a www.sdeurope.org oldalon folyamatosan nyomon követhetőek a részeredmények és a közönség is itt szavazhat az általa legjobbnak tartott házra. Az ODOO csapat bízik a Magyarországról érkező támogató voksokban - jelenleg a harmadik helyen állnak a közönség rangsorában.

Az ODOO–n 60 diák dolgozott közel két évig. Madridban 12 nap alatt építette fel a házat Magyarországon elkészített modulokból a csapat 51 tagja. Az ODOO szeptember 12-ére, harmadikként készült el a 18 pályamű közül, így plusz pontokat szerezett a csapat a gyorsaságért az összesített versenyben.
A végleges formáját elnyerő ODOO házat és az egyetemi csapatot a verseny előtt a főtámogató Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dale A. Martin is meglátogatta a spanyol fővárosban. „Örömmel látjuk a diákok elképzeléseinek, innovatív terveinek a végeredményét. Az ODOO csapat a jelen modern technológiáiból megalkotta a jövő házát, ami akár háromszor annyi energiát is képes termelni, mint amennyit fogyaszt, és mindemellett kiváló kényelmi funkciókat nyújt. Az ODOO házban is megtestesülő újító szellemiségre és munkára van szükség ahhoz, hogy a jövő kihívásaira megtaláljuk a válaszokat. Ez az, ami a Siemens történetét is jellemezte az elmúlt több mint 160 évben, és ami jellemzi ma is. Ezért is fontos számunkra az ODOO csapat támogatása.”

A magyarországi Siemens vezetőjével közösen látogatta meg a „szolárfalut” Bucsi Szabó Edit, Magyarország madridi nagykövet asszonya, Rosa Garcia, a spanyolországi Siemens vezérigazgatója, valamint Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke. Mindannyian elismerésüket fejezték ki mind a magyar csapatnak, mind a verseny szervezőinek.

Siemens Zrt. az anyagi támogatás mellett kedvezményesen biztosított számos terméket, amelyek többek között az energiahatékonyságot maximalizáló épület-automatizálásban voltak nélkülözhetetlenek, és szakmai konzultációkkal, mérnöki know-how-val is segítette a BME csapatát.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások