épületek MÉCA Kultúrcentrum Bordeauxban

Megkezdte dicső életét a MÉCA kulturális centrum Bordeaux-ban


Java | 2019.07.26

A BIG és a FREAKS tervezte MÉCA kulturális központ a Garonne-folyó mellett, Bordeauxban épült fel. A 18 000 négyzetméteres, ikonikus központ összetett funkciójára utalva a MÉCA nevet kapta, amely a "Maison de l’Économie Créative et de la Culture en Aquitaine" (Aquitániai Kreatív Gazdaság és Kultúra Háza) névből alkotott betűszó.

A BIG és a FREAKS 2012-ben mutatta be először a MÉCA tervét. A MÉCA kultúrcentrum ipari környezetben, egy vágóhíd helyén épült, de az összes szomszédos ipari övezetben lévő épület is a rekonstrukciót és funkcióváltást követően kulturális intézménnyé alakul át, jelentős kulturális övezetet hozva létre. A MÉCÁ-ban tömörülő három szervezet egyenlő arányban osztozik az épületen, az OARA (előadóművészeti központ) és az ALCA (irodalmi és filmszervezet) a két vertikális tömbben, az FRAC (képzőművészeti szervezet) pedig az aszimmetrikus, íves részben, amely a városi tér fölé nyúlik. Földszintjén van egy közösségi lobbi, melyen egy kör alakú, süllyesztett ülősarok és egy hangulatos étterem osztozik a BIG által tervezett, figyelemfelkeltő vörös bútorokkal és parafa székekkel, garantálva a laza, jó hangulatot. Az étterem mellett az OARA 250 fős színháza rugalmas ülőhelyekkel rendelkezik, továbbá egy 80 férőhelyes mozi csatlakozik ugyancsak az ALCA-hoz. A kulturális központ egy hét méter magas MÉCA jelzéssel hívja fel magára a figyelmet. A centrumban Benoît Maire francia művész bronzszobra a régió kortárs kultúráját hirdeti.

Az egész komplexumot többezer előregyártott, homokfúvott betonpanel borítja, amely a jellegzetes helyi, bordeaux-i homokkő épületek világát idézi.

A MÉCA a nap 24 órájában nyitva áll a nagyközönség előtt.

Fotók: Laurian Ghinitoiu
Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások