rendezvény konferencia Medgyaszay István mma

Medgyaszay István emlékkonferencia a Pesti Vigadóban


droID | 2017.09.20
A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata Medgyaszay István (1877-1959) építőművész születésének 140. évfordulója alkalmából konferenciát rendez 2017. szeptember 20-án (szerdán) a Pesti Vigadó Makovecz-termében.

Időpont: 2017. szeptember 20. 9.00
Helyszín: Pesti Vigadó

 

Köszöntőt mond:

Prof. emeritus Fekete György, az MMA elnöke

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter

Zalaváry Lajos építőművész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja
 

Medgyaszay a 20. századi közép-európai építészet egyik kimagasló alakja. Alkotásai mégis – a hazai és nemzetközi építészet történetében – jelentőségükhöz képest alulértékeltek. Az előadások azzal a céllal vizsgálják a maga idejében külföldön is hírnevet szerzett alkotónak a romantikus és orientalizáló stílusból, a Kárpát-medencei népi építészetből táplálkozó, a vasbetonszerkezeteket újító módon használó, valamint az építészet és ornamentika viszonyát új alapokra fektető, mintegy hat évtizedet átfogó életművét, hogy a modern építészet európai, regionális és hazai fogalmát árnyalva újraírják Medgyaszay építészettörténetben elfoglalt helyét és az építőművészet művészettörténeti jelentőségét.

Medgyaszay István egyes művei a közelmúltban örvendetesen megújultak, és továbbra is eredeti funkciójukat töltik be. Mások állapota aggasztó, sőt, egyik alkotása a „modernizáció” áldozatává is vált. A konferencia az életmű hazai kutatásában elért újabb eredmények bemutatása mellett ezért a modern építészet és a műemlékvédelem kapcsolatának tisztázására is vállalkozik.

A konferenciához kapcsolódó tablókiállítás a Magyar Művészeti Akadémia kezelésébe került Magyar Építészeti Múzeum gyűjteményéből fog bemutatni válogatást.

Az emlékkonferencia részletes programja megtalálható az MMA honlapján, a részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrációs levelét küöldje a sajto@mma.hu címre!


Forrás: MMA

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások