hír épületek tervek Iszlám vallási központ építése

Megépülhet Közép-Európa legnagyobb muszlim vallási központja Kőbányán?


Java | 2015.05.16
Az építendő mecsetről készült videót az Ankarában működő vallásügyi alapítvány, a Türkiye Diyanet Vakfı publikálta. A látványtervek szerint a több hektáros területet elfoglaló négy magas minaret között álló mecsetkomplexumhoz kapcsolódik szálloda és étterem is. Úgy tűnik, ide Közép-Európa legnagyobb muszlim vallási központját tervezték.

Sem a török nagykövetség, sem a magyarországi török közösség által létrehozott Yunus Emre Kulturális Központ nem árult el részleteket a vigyázó.blognak. Azt sem tudni, milyen feltételekkel és finanszírozással épülne meg a mecset. A négy és félperces 3D-animáció magas technikai színvonala alapján a szándék komolynak tűnik. (A tervező az ankarai Aktar Design Studio)
Egyes források szerint a török nagykövetség Kőbányát jelölte meg az építés helyszínéül, sőt már tárgyalt is róla a X. kerület polgármesterével (ezt a nagykövetségen nem erősítették meg). A főváros illetékese az Index megkeresésére azt válaszolta, hogy "nem hallott erről".A mecset terve egyébként koppintás: egy az egyben az isztambuli Szulejmán-mecset mása. Úgy tudjuk, hogy a Magyar Iszlám Közösség vezetője a muszlim országok általi bojkottot helyezett kilátásba, ha a magyar kormány nem támogatja a mecsetépítési terveket.
Egy iszlám vallási központ megépítése nem csak Magyarországon nehéz: az elmúlt években Európa-szerte sorra hiúsultak meg a hasonló akciók. Lengyelországban 2010 áprilisában több ezer tüntető demonstrált egy varsói elővárosban a helyi mecset felépítése ellen, pedig a városközponttól harmincperces kocsiúttal megközelíthető épület csupán az ország ötödik engedélyezett mecsete lett volna. A 38 milliós Lengyelországban közel 30 ezer muszlim él. A mecsetépítés ellen tüntető helyiek leggyakoribb indoka a félelem az erőszaktól: az iszlám európai elutasításának legmarkánsabb példája a minaretek építési tilalmát kimondó 2009-es svájci referendum, illetve az azt követő alkotmánymódosítás volt. Azóta Franciaországban és Németországban is folyamatos a vita az iszlám vallásgyakorlás feltételeiről.

Magyarországon a 2011-es népszámlás során 5579-en vallották magukat az iszlám vallás követőjének, de a valós szám ennél jóval magasabb lehet, a becslések 10-től 30 ezer főig terjednek, a hívek jó része Budapesten él.

Video a látványtervekről:


Forrás: www.index.hu
www.mandiner.hu
www.szeretlekmagyarorszag.hu

Május 17-én a miniszterelnököt kérdezték a mecsetről, az MTI ezt a hírt adta ki:

"Azt mondta, Magyarországon sok fizetős, javarészt vallásos külföldi diák van, akik nem tudják hol gyakorolni vallásukat. Ők elég komoly összegeket fizetnek, van olyan vidéki egyetemi város, amelyet jószerivel az arab világból érkező diákok tartanak fönn - jegyezte meg Orbán Viktor, hozzátéve, hogy hivatalosan még nem tárgyaltak a mecsetről, de foglalkozni kell vele."

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások