cikk

Megnyílnak Fertődön a felújított Gránátosházak


donkanyar | 2012.04.05
Harmadik esztendeje már, hogy elkezdődött a fertődi Esterházy–kastély felújítása, melynek két ütemére mintegy 4 milliárd forint uniós támogatás áll rendelkezésre. Sorra újulnak meg a főépület homlokzatai, díszterei és díszudvara, s a helyreállítás ma már jól érzékelhetően kiterjed a kastély környezetére, a volt bábszínház és narancsház épületeire,
A fertődi Esterházy-kastély közelében lévő, felújításon átesett Gránátosházakat, egykor az Esterházy-család testőrségének körletéül szolgáltak. A 18. század második felében emelt barokk épületek a kastélyegyüttes folyamatban lévő helyreállításának részeként újultak meg. A rekonstruált műemléképületek igényes étteremnek, kávézónak, pizzériának és turisztikai információs pontnak adnak helyet - mondta Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója.
Miközben a felújítás első üteme - amely a kastély főépületére fókuszált - május elején lezárul, már zajlik a nagy ívű rekonstrukció második üteme. Ez utóbbi keretében történt meg a Gránátosházak helyreállítása - tette hozzá az igazgató, utalva arra, hogy a második fejlesztési fázisban "kimerészkednek" a kastély díszudvarán túlra, hiszen az egykori Eszterháza (a mai Fertőd) a 18. században a kastély patkó alakú főépületén kívül a közelében kiépült települést is magában foglalta.
Ennek jegyében zajlik a bábszínház rendbetéte, emellett sor kerül a narancsház rekonstrukciójára és fogadóépület létesítésére, amely szolgáltató és vendéglátó tereket kínál majd a látogatóknak. Hasonló funkciót töltenek be a Gránátosházak, hiszen az árkádos műemléképületekben működő vendéglátóhelyek a kastély látogatóinak kényelmét szolgálják - közölte Varga Kálmán.

forrás: MTI
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások