épületek exkluzív székház Tiba János tűzterjedés

Méltó Tiba János emlékéhez: a legnagyobb irodaház


Csépé | 2018.09.25
Tiba János nem élhette meg élete fő művének elkészültét, pedig – ahogy Noah Steinberg az épület sajtóbemutatóján kiemelte – büszke lenne rá. A bruttó 105 000 négyzetméteres épület jéghegyet formáz helyenként arany bemetszésekkel.

Önmagában egy tízszintes, szintenként egyhektáros épület megtervezése is nagy dolog – a hatalmas tömeggel bánni kell tudni – de vannak apróbb ötletes megoldások is, amik érdekessé teszik az épületet a tűzvédelemtől a statikáig...
Az épületet három udvar szervezi, ezekből kettő nem igazán rendhagyó: egyik az átrium funkciót is betölti, a másikban kert van, amibe ki lehet ülni ebédelni vagy dolgozni (van csatlakozó is a laptopnak...). A harmadik azonban a metróállomás felé kívülről nyitott, a sarkát hét, véletlenszerűen kiosztott, 22 méter magas oszlop fogja meg. Ennek a fő funkciója, hogy az épületbe lépve rögtön az átriumban találjuk magunkat. Köré szerveződik az élet: az étterem, a tárgyalósor, egy 300 fős konferenciaterem, kávézó stb.
Az elemes (Schüco USC 65) üveghomlokzatot itt-ott (pontosabban a közösségi tereknél, pihenőknél "arany bemetszések" színesítik, törtvonalú geometriával. Kuriózum a megemelt sarokra támasztott szárnyak felfüggesztése is: 23 méter fesztávú, a beltérben tapintható acél rácsostartó merevíti a három szintet. A nyolcadikon nemcsak fitnesztermet találunk, de egy futókört is rekortán burkolattal. Elegáns a 80x160-as greslap burkolat is, másolni mégsem ezt fogják.
Ami igazán ötletes megoldás, és sok építész által hasznosítható ötlet, az a sokszor kárhoztatott 130 centiméteres homlokzati tűzterjedés elleni gát egy szép megoldása: a födémről belső oldalon egy EI90-es üveg kötényfal lóg le, így kívülről a födémsáv viszonylag vékony maradhatott. Gondolom csak idő kérdése, hogy a TvMI-be bekerüljön.

Az épület egésze valóban nívós, a kivitelező joggal nevezhette a cégét Magyarország első számú "székház-beszállítójának", hiszen az Allianz, E-On, Ericsson, Siemens-Evosoft után az ország legnagyobb székháza is nevükhöz fűződik.

A hivatalos sajtóközlemény:
A WING felépítette a Telekom és a T-Systems új székházát

Az ország legnagyobb és legmodernebb székháza teljes mértékben a Magyar Telekom igényei szerint készült el
Felépült Magyarország legnagyobb egy épületben megvalósult irodaháza, a Telekom és a T-Systems közös székháza. A WING Zrt. által fejlesztett székház mintegy 100 000 m²-es, kilenc szintjén pedig több mint 4 000 dolgozó számára biztosít munkahelyet. A Budapest arculatát is meghatározó épületet a cégcsoport hosszú távon bérli a WING Zrt. leányvállalatától. A hatalmas beruházáson átlagosan naponta megközelítőleg 1 000 szakember, 150 beszállító és alvállalkozó dolgozott 28 hónapon keresztül. A Telekom és T-Systems megkezdte a bútorozást és informatikai eszközeik felszerelését, a cégek hamarosan elkezdik munkatársaik átköltöztetését.
2018. szeptember 25. Felépült a Telekom és a T-Systems a székháza, amely az ország legnagyobb és egyik legmodernebb irodája. Az épület műszaki átadása megtörtént, így immáron készen áll a bútorozásra, az IT-infrastruktúra beszerelésére és a beköltözésre. A Budapest arculatát is meghatározó irodaház a WING Zrt. tulajdonában áll és a vállalat fejlesztésében valósult meg, az épületet hosszú távú bérleti szerződés keretében használja a Telekom és a T-Systems.
Az irodaház tervezésekor a fenntarthatóság mellett fő szempont volt a kreatív és inspiráló munkakörnyezet kialakítása. A dolgozók maximális komfortérzetét és kikapcsolódási lehetőségét többek közt egy összesen 2 000 m² alapterületű belső kert, ebben egy 150 m² felületű belső tó, valamint a tetőszinten található fitnesz központ és panorámás futópálya biztosítja. „A Telekom székház világszínvonalú épülete bizonyíték arra, hogy professzionális teljesítménnyel képesek vagyunk nemzetközi szintű épületet létrehozni Magyarországon. A WING olyan hazai ingatlanvállalkozás, amely képes multinacionális vállalatok székházigényeit magas minőségben kielégíteni, ahogyan ezt a Telekom székházat megelőzően az Ericsson, az E.ON vagy az Allianz érdekében is megtettük, és ahogyan ezt a folyamatban lévő Siemens-evosoft székház fejlesztése során is meg fogjuk valósítani” – mondta Noah Steinberg, a WING Zrt. elnök vezérigazgatója.
A székház fejlesztésében mintegy 150 alvállalkozó és beszállító működött közre, 80 000 köbméternyi betont, 10 000 tonna betonacélt, valamint 26 000 m²-nyi homlokzatüveget használtak fel az építkezés során. Utóbbival 14 focipályát lehetne lefedni. Naponta technológiától függően 500-1 500 munkás dolgozott a 28 hónapig tartó építkezésen, csúcsidőszakban a létszám az 1 500 főt bőven meghaladta. Egy volumenében és technológiájában ilyen szintű épület megvalósítása olyan kihívásokkal jár, amire kevesen képesek a jelenlegi magyar ingatlanpiacon. „A WING a magyar ingatlanpiac piacvezető irodafejlesztője, aki működése révén építészeti, funkcionális és gazdasági értelemben is értéket teremt. Vállalatunk húsz éves működése során bizonyította piaci szakértelmét, tisztességes partneri hozzáállását és hogy stabil pénzügyi hátteret tud biztosítani komplex nagyberuházások létrehozásához, mint amilyen az ország legnagyobb irodaháza, a Telekom és a T-Systems közös székháza. Köszönetet mondunk a Magyar Telekom Nyrt.-nek, illetve minden partnerünknek, akikkel ezt a projektet sikerre vittük” – emelte ki Noah Steinberg.
A Magyar Telekom Nyrt.-vel történő bérleti megállapodás 15 évre szól. A székház építészeti terveit a TIBA Építész Stúdió készítette, a kivitelezési munkákat a Market Építő végezte.Érdekességek az épületről
• 1 épület, ami 3 nagy budapesti irodaháznak felel meg
• Az épület önmagában a budapesti irodapiac majd 2 százalékát teszi ki
• Az épület bruttó alapterülete: 105 000  m² (3 szint mélygarázs + földszint + 8 emelet)
• Bérbeadható terület: 58 000  m²
• Közel 4 000 munkaállomás, közel 4 500 munkahely
• Konferenciaközpont 300 fő kapacitással, részlegesen 2 szint belmagassággal
• Két étterem (350 + 150 fő befogadóképesség) 2 600 adagos konyhával, kávézó
• Fitnesz központ, 700  m² fitneszterem, futópálya a tetőteraszon
• 2 000  m² belső kert (3 belső udvar)
• 150 m² felületű belső tó
• A mélygarázst 3 lehajtón lehet elérni
• Parkolóhelyek a mélygarázsban: 1 350 db autó, 50 motor, 344 kerékpár
• 50 elektromos autótöltő
• 16 öltöző-zuhanyzó kapcsolódik a mélygarázshoz

Az építkezésről

• 80 000  m³ beton (elegendő lenne 60 km kétsávos autóút építéséhez)
• 10 000 t betonacél (55 db üres Boeing747 súlya)
• 26 000  m² homlokzati üveg (14 focipályányi síküveg)
• 27 db energiatakarékos felvonó
• 39 m magas épület
• 22 méter magas oszlopok a főbejáratnál
• 7 daru az építkezés alatt, a legnagyobb 60 m magas és 70 m gémkinyúlású
• 150 beszállító/alvállalkozó
• Naponta 500-600 munkás az építkezésen, csúcsidőszakban akár 1 500 fő is dolgozott a projekten, összesen 9 000 munkás fordult meg az építkezésen
• 28 hónapig tartó építkezés

Korábbi cikkünk további részletekkel (és külső fotókkal) itt olvasható

Foró: Wing, szerző

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások