hír cikk építészet beruházás Ezer Múzeum Miami zaha hadid

Miamiban épülnek a hiperdrága Zaha Hadid féle penthouse-ok


donkanyar | 2013.05.27
Nemrégiben mutatták be a fejlesztők a Zaha Hadid Architects által tervezett 60 emeletes lakóépületet, amely Miamiban fog magasodni. A luxus az épület minden szegletében jelen lesz, de bizony ennek az árát is meg kell majd fizetni: egy felsőbb szinteken található duplex penthouse-t valószínűleg 30-50 millió dollárért lehet majd megkaparintani.

Mint nemrégiben megírtuk, Zaha Hadid, az iraki származású brit építésznőt kulturális negyedet tervez Kínában (http://www.tervlap.hu/cikk/show/id/2040). Cikkünk megjelenésekor viszont még nem voltak nyilvánosak annak a Miamiban tervezett luxus-felhőkarcolónak a képei, melyek szintén az építésznő nevéhez köthetők. Az „Ezer Múzeum” névre (http://1000museum.com/#2) keresztelt 215 méter magas torony Miami belvárosában, a Biscayne Boulevard-on fog állni, s szó szoros értelmében mindennel fel lesz szerelve, ami a luxushoz kell. A 83 lakásos épületben pazar eleganciát sugalló apartmanok kapnak majd helyet, de ezekhez a luxuslakásokhoz olyan szolgáltatások kapcsolódnak majd, mint saját lift, média terem, könyvtár. Persze a kényelmi funkciók sora ezzel még nem ért véget, mert természetesen több medence is a lakók rendelkezésére fog állni, no meg szivar szalon, napozóterasz és biliárd szoba, fitneszközpont. Ráadásul, akik esetleg helikopterrel térnek majd haza, azok a tetőn kialakított leszállópályán landolhatnak majd.

A belső képeket nézegetve érdemes egyébként odafigyelni arra, hogy a felhőkarcolóban a bútorokat is Hadid tervezte. A szuperluxust kínáló toronyban eladásra váró apartmanok ára tükrözik a minőséget: az apartmanok várhatóan 4 millió dollárnál kezdődik majd, de minél feljebb vesz majd valaki lakást, annál nagyobb összeget kell majd az asztalra letennie. Egy magasan fekvő a duplex penthouse-t valószínűleg 30 és 50 millió dollár közötti összegért lehet majd megkaparintani.

Zaha Hadid egyébként a Miamiban épülő toronnyal kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy bár nagyon szereti Miamit, szerinte az építészete nem illeszkedik a városhoz, mert az „túl kereskedelmi", s ő ezt a sémát nem akarta követni. Persze az ő általa tervezett toronyból sem maradhatott ki a kereskedelem: a földszinten ugyanis bérelhető turistacsalogató kereskedelmi területek lesznek, így reményei szerint az itt nyíló éttermek bevonzzák majd a vendégeket, akik nem csak jól lakhatnak majd, de belülről is megcsodálhatják majd a legújabb remekművét.


forrás: www.dezeen.com
www.archdaily.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások