cikk

Műemlékfelújítás: akusztika és esztétika


d.adel | 2023.11.20

A Montownia Lofts & Experience épülete kiváló példa arra, hogyan lehet egy műemlék épületnek új funkciót adni, modern megoldásokkal falai közé új életet vinni, mégis megőrizni eredeti hangulatát. A térakusztikával kapcsolatos kihívás már a kezdetektől nyilvánvaló volt az épület szerkezete, mérete és kialakítása miatt.

Ez is része a körkörös gazdaság filozófiájával létrejött épület koncepciójának, amiben a Knauf Ceiling Solutions Heradesign fagyapot álmennyezeti megoldásai is szerepet kaptak. 

A Monttownia az 1930-as évekből származó felújított történelmi épület, amely szerves része a Gdansk belvárosában zajló multifunkcionális DOKI projektnek. Az Euro Styl által az egykori gdański hajógyár és a híres 2-es kapu mellett fejlesztett DOKI, egy teljesen új városnegyed irodákkal, lakásokkal, szolgáltatóépületekkel, amely az European Property Awards versenyében, 2021-2022-ben több díjat is elhozott. A fejlesztési területen a Montownia épületében jöttek létre a környék szállodai, vendéglátóipari és üzleti funkciói, miközben megmaradt az épület loftszerű ipari jellege. A tervezési folyamat a körkörös gazdaság filozófiáját szem előtt tartva zajlott, gondosan kiválasztva az újra felhasználásra alkalmas anyagokat. A csarnokban – eredeti funkciója szerint – tengeralattjáró motorok összeszerelése zajlott. Ma, a kiterjedt revitalizációt követően, a Rayss Group stúdió által megalkotott építészeti koncepció az ipari belsőépítészet látványával varázsolja el a látogatót. A teret a megőrzött „zord” szürke szín dominálja, amit az élénk bútorkárpitok és a zöld növények dobják fel. A nyers betonfalak is erősítik a hely jellegzetes ipari hangulatát, az ahhoz passzoló fagyapot mennyezeti burkolattal kombinálva egységes látványt biztosítanak.

Látvány és akusztika

Az eredeti épületben előfordult a romantikus, ám az új funkciókban zavaró visszhang jelensége. Jóllehet a mai technológiával, a rendelkezésre álló anyagokkal és hangelnyelő rendszerekkel bármilyen tér akusztikája megoldható, az építészek a műemlék épületek esetén további korlátokba ütköztek. A fő cél az volt, hogy minimálisra csökkentsék a belső teret zavaró hangokat úgy, hogy a zajvédő falak észrevétlenek maradjanak. Ebben döntős szerephez jutottak a Heradesign akusztikus mennyezetek környezetbarát módon megoldva a feladatot.

A Heradesign fagyapot burkolólapok szürke színvilágára és strukturált felületi textúrájára egyértelműen szükség volt ahhoz, hogy azok – a zaj és a visszhang elnyelésével – a látogatóbarát akusztika kialakításán túl az egységes ipari hangulat megtartását is támogassák. A fagyapot rostos szerkezete tökéletesen harmonizál a belső tér loft jellegével és a Montownia belső terének szinte művészien kialakított elemeivel, beleértve a zöld falat, a festmények mögötti kitöltéseket és az üreges téglák pontos elrendezését.

A szürke és természetes tónusú panelek tökéletesen beleolvadnak az épület brutalista megjelenésébe, és olyan akusztikus teljesítményt nyújtanak, amely a belterek látványát a kívánt műszaki hatásfokkal egyesíti. Mindemellett a Heradesign mennyezeti- és falburkolatok a fenntarthatóság szempontjából is kivételes megoldások, ugyanis rendelkeznek a tekintélyes Cradle to Cradle Certified Gold minősítésével.

Projektadatok

  • Beruházó: Euro Styl Montownia sp.z o.o., Gdańsk
  • Építészet: Rayss Group Sp. z o. o., Gdańsk
  • Burkolt terület: 3.500 m2
  • Foto: Szymon Polański

További információ a Knauf Ceiling Solutions weboldalán.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások