pestimonika | 2011.01.17
Ryue Nishizawa (SANAA) és a képzőművész Rei Naito tervei alapján nemrég készült el a japán Teshima szigeten az a művészeti múzeum, amely a Setouchi International Art Festival keretében megrendezett kiállítások egyik színhelyéül szolgál.
A terület a nyolcvanas évektől kezdve ipari hulladékok lerakóhelye volt. A hatóságok először 2000-ben kezdtek foglalkozni az itt zajló környezetszennyezéssel. A szoborszerű új múzeumépület most a sziget újbóli felvirágzását hozza magával. A környező területeket rizsföldekként hozták újra rendbe, ebben a munkában a sziget lakossága is részt vett. A művészeti fesztivállal a globalizáció és a demográfiai változások negatív hatásait is ellensúlyozni kívánják, a helyi kultúra erősítése révén.
A vízcsepp formájú múzeum egy domb tetején áll, ahonnan szép kilátás nyílik a tengerre. A betonhéj 40x60 m fesztávú és 4,5 m magas. A barlangszerű építmény a tetőfödém két ovális nyílásán át kap természetes megvilágítást és szellőzést. A környezet hangjai is bejutnak itt a múzeumba, az építészet és a természet összekapcsolódik. A belső terek hangulata a napszakok és az évszakok váltakozását követi a tervezők szándéka szerint.

Fotó: Iwan Baan
További információ:
http://setouchi-artfest.jp/en/artwork/26_rei_naito_ryue_nishizawa/
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások