hír díj tervek Magyar Művészeti Akadémia

Nagyharsányi csata emlékhelye 2023: Eredményt hirdettek a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának ötletpályázatán


Ware-Nagy Orsolya | 2024.02.20

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Építőművészeti Tagozata tavaly ősszel hirdette meg nyílt, építészeti tematikájú pénzdíjas ötletpályázatát fiatal építészek számára.

A pályázati kiírás szerint „Nagyharsányi csata emlékhelye 2023” címmel innovatív építészeti-tájépítészeti eszközökkel megfogalmazott javaslattételt vártak egy magas színvonalú emlékpark kialakítására az 1687. évi nagyharsányi csata emlékezetére. A 40 év alatti építészek arra kaptak lehetőséget, hogy megmutathassák szakmai tudásukat, kreativitásukat.

Az eredményhirdetést 2024. február 15-én tartották a díjazott pályaműveket bemutató előadásokkal együtt a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában. Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Kossuth- és Ybl-díjas építész köszöntőjében örömtelinek nevezte, hogy sokan jelentkeztek ismét a pályázatra. Úgy fogalmazott, a fiatalok tartsák szem előtt, tanulják meg, hogyan kell és lehetséges egy építészeti gondolatot megfogalmazni és kifejezni, egyértelműen és átütően. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a szakma igazi kulcsa, úgy elmondani az igaznak hitt gondolatot, hogy az érthető legyen a megrendelő számára is. „Mi vagyunk az egyetlen olyan művészeti ág, amely önmagában semmit sem ér. Nekünk emberek százait kell meggyőznünk, hogy a spórolt pénzüket ránk bízzák. Nekünk mesterembereket egész csapatát kell magunk mellé állítanunk, hogy az alkotás elkészüljön.” Az MMA elnöke szerinta pályázatnak a szakmában komoly rangja van. Emlékeztetett a korábbi szegedi, maty-éri pályázatra is, amelynek a győztesei, Máté Tamás és Vass-Eysen Áron a közelmúltban a Magyar Építészeti Központ és Múzeum tervezésére kiírt nemzetközi pályázatot megnyerő társulás tagjai voltak.

A „Nagyharsányi csata emlékhelye 2023” pályázat eredményét Dévényi Sándor Kossuth-díjas, Kós Károly-életműdíjas építész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja, a Bírálóbizottság tagja ismertette. Véleménye szerint az összes pályázó átérezte „ennek a magasztos ügynek és a tájjal való kapcsolatnak a fontosságát. s az emlékállítás indokolt mivoltát mindannyian megértették.” Az ötletpályázat eredményét a Mohács 500 projektet koordináló testület számára is eljuttatják – tett rá ígéretet az MMA Pécsi Regionális Munkacsoportjának elnöke.

A bírálatokat azok végső megfogalmazóitól hallhatták a díjazott építészek. Vesmás Péter Ybl-díjas építész, a Bírálóbizottság tagja, az MMA Szegedi Regionális Munkacsoportjának elnöke szintén felidézte a 2016-os szegedi tervpályázatot, valamint az előző évben Pécsre tervezett Lantos Múzeum ötleteit, melyek ismeretében a városvezetés megfontolta, hogy ne az eredetileg elképzelt helyszínen helyezzék el az épületet. Mindegyik pályázat során felveszik a helyi önkormányzattal a kapcsolatot, ami az MMA számára is igen fontos együttműködéseket eredményez. Rudolf Mihály Ybl- és Kós Károly-díjas építész, a Bírálóbizottság tagja azt mondta, nagy öröm volt a zsűri számára a pályázatok értékelése.

A felhívásra ezúttal összesen 18 pályamű érkezett. A Bírálóbizottság többszöri áttekintés, vita és elemzés után többségi szavazással döntött a díjazásra rendelkezésre álló teljes összeg (bruttó 5 millió forint) felhasználását javasolva.

Az első díjat és az ezzel járó bruttó 1 millió forintot Sági Gergely, Ferenczi Natália Fanni, Székely Dávid közös terve kapta. A második díjat nem osztották ki, míg a harmadik díjat megosztva ítélte oda a Bírálóbizottság, mindkét pályamű bruttó 600 ezer forintot jelent a pályázó Chen Ming Rong – Szolga Kata párosnak, valamint Beke-Tóth Szilviának. A zsűri ezek mellett odaítélt egy kiemelt elismerést és öt elismerést is a pályázóknak.

Az eredményhirdetést követően a díjazásban részesült pályaművek szerzői mutatták be terveiket, melyet Vadász Bence Ybl-díjas építész, az MMA rendes tagja, a Bírálóbizottság társelnöke moderált. A zsűri nevében megköszönte a fiatalok aktivitását. Kiemelte, hogy az elkészült pályaművek kiváló építészeti, tájépítészeti, képzőművészeti megoldásai egy nem is egyszerű kérdésnek.

A pályázat értékelése és a díjazottak teljes névsora megtalálható a záródokumentumban, mely a Magyar Művészeti Akadémia honlapján érhető el.

A pályamunkákat bemutató kiállítás 2024. február 26-ig tekinthető meg a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában (1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.) munkanapokon 10-16 óra között.

Forrás: sajtóközlemény – Magyar Művészeti Akadémia

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások