hír cikk Daoiz y Verlarde építészet kultúrális központ laktanya Madrid Spanyolország

Nekünk sikerülne? – Íme, egy ötlet, mi lehet egy volt laktanyából!


donkanyar | 2014.03.07
Spanyolországban egy kihasználatlan laktanyát kulturális központtá alakítottak át: az épület az egyik utolsó alkotás Madrid kulturális, városfejlesztési projektjében.

Daoiz y Verlarde nevű laktanya átépítése során nem csak az volt a cél, hogy megőrizzék a Madrid ipari és katonai örökséget, hanem, hogy új funkciókkal is ellássák a majdnem 7 ezer négyzetméteres épületet. Kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy a laktanya fűrészfogas fémszerkezete és a téglaépítésű homlokzata megmaradjon. Az épületet két területre osztották fel, amelyeknek ugyan külön bejáratai vannak, ám mégis erős köztük a vizuális és térbeli kapcsolat. Az régi laktanyát egy olyan high-tech tetővel látták el, amely nem csak a legjobb szellőzést biztosítja a komplexumnak, hanem be is engedi a természetes fényt. A felújítás során szükségessé vált az épület energiahatékonyságát is feljavítaniuk, ezt viszont oly módon kellett megoldaniuk, hogy szerkezet fémprofiljai ne sérüljenek meg. A masszív téglafalakat szigetelték, így az épületben a termoaktívitás megnőtt, ráadásul annak hűtésére és fűtésére geotermikus megújuló energiát használnak fel. A hatékony HVAC rendszernek köszönhetően a művelődési központ fenntartási költsége nagyon alacsony lett.

Hely: Calle Alberche, Venturada, Spanyolország
Építész: Rafael De La Hoz
Projekttervező: Silvia Villamor
Projektigazgató: Silvia Villamor, Ángel Rolán, Margarita Sánchez
Terület: 6,850 m2
Építés éve: 2013
Fotók: Alfonso Quiroga
www.aasarchitecture.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások