hír icomos Le Corbusier UNESCO Világörökség

Nem lesz a Világörökség része Le Corbusier?


fati | 2011.06.03
A hírek szerint az ICOMOS elutasítja tanulmányában az előterjesztést, hogy Le Corbusier több mint egy tucat épülete felkerüljön a világörökségi listára

Az UNESCO világörökséggel foglalkozó bizottsága párizsi tíznapos összejövetelén még júniusban áttanulmányozza az ICOMOS által készített tanulmányt a híres építész munkáiról.

A francia kormány az 1965-ben elhunyt Le Corbusier összesen 19 épületét terjesztette elő a Világörökségi státuszra. A javaslatot Japán is támogatta, hivatkozva a tokiói Nyugati Művészetek Nemzeti Múzeumára, amelyet szintén Corbu tervezett.

Az ICOMOS véleménye szerint nem mindegyik épület igazolja egyértelműen kiemelkedő, egyetemes jelentőségét a modern építészeti mozgalomban. "A modern építészetben nem egyedül Le Corbusier vett részt, hanem számos más kiemelkedő építész", tették hozzá az indoklásban.

Az UNESCO szóvivője a szervezet júniusi összejövetelének végéig nem kívánt nyilatkozni az ügyben. "Nem jósolhatjuk meg előre a bizottság végső döntését, amelyet alapos mérlegeléssel hoz majd meg különböző információk és a tanácsadó testületek jelentései alapján", tette hozzá.

A Világörökségi Bizottság június 19. és 29. között gyűlik össze Párizsban.

forrás: www.bdonline.co.uk

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások