hír felhőkarcoló Egyesült Államok New York

New York-ban is beütött a felhőkarcoló-stop


sebesp | 2019.04.25

A metropolisz polgármestere, Bill de Blasio a klímaváltozás kezelése érdekében korlátozza az energiafaló üveg-acél felhőkarcolók engedélyezését.

De Blasio szerint nincs helye az üveg-acél tornyoknak New Yorküban, mert szerinte energiafalók. A korlátozás a New York City Green New Deal elnevezésű kezdeményezés részét képezi, melynek keretében a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény céljkitűzáseinek megvalósítását helyeznék középpontba, melyből Donald Trump elnök 2017-ben visszaléptette az USA-t.

A polgármester arra hivatkozik, hogy nem az autók, hanem a magasépületek okozzák a város legnagyobb széndioxid-kibocsátását. Az üvegtornyok megtiltásával együtt de Blasio azt is bejelentette, hogy az ingatlantulajdonosoknak alkalmazniuk kell majd az energiahatékonysági követelményeket a város meglévő tornyaira is, amelyek az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának közel egyharmadát teszik ki. Úgy véli, hogy ezek utólagos beépítése 2030-ra 40%-kal, 2050-re pedig 80%-kal csökkentheti kibocsátásukat. A tulajdonosoknak 2024-ig kell végrehajtaniuk a változásokat, vagy évente akár 1 millió dollár összegű bírságot kell fizetniük.

"Épületeinknek a megoldást kell képviselniük, nem pedig a problémákat." – mondta de Blasio.

A Green New Deal stratégia más célkitűzésai között szerepel a fosszilis tüzelőanyagok használatának visszaszorítása a megújuló energiaforrások javára. De Blasio azt tervezi, hogy a zéró emissziót jelentő a vízzzel termelt energiát importál a kanadai Quebecből. Ezen kívül azt is bejelentette, hogy a város öt nagy kőolajipari társaságot fog beperelni, hogy visszaszerezze a pénzt, és kijavítsa a károkat amiket okoztak a városnak.

De Blasio azt reméli, hogy a New York-i „dühös” New Green Deal  előkészíti az utat a többi amerikai nagyváros számára az éghajlati klíma válság kezelésére, az elmúlt évek pusztító és kiszámíthatatlan időjárási eseményeit követően szerte az országban.

Forrás: Dezeen

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások