hír kiállítás cikk fuga Galéria hajos utca kiállítás n&n nagy bálint

Nincs többé N&n

A tíz éve működő N&n galéria hajós utcai kiállítótermét az önálló bírósági végrehajtó ma reggel lezárta.


Hanna | 2011.11.28
Nem érte váratlanul az intézkedés a galéria tulajdonosát, Nagy Bálintot, mégis szomorúan búcsúzott az építészeti kiállításoknak is helyt adó N&n galériától: "Tudod, hogy seggbe rúgnak, de csak akkor fáj, amikor megtörténik. Most fáj."

Nagy Bálint építészként is folyamatosan érdeklődött az egyéb művészeti ágak, műfajok iránt, törekedett azok integrálására, a párbeszéd és kölcsönhatások felpezsdítésére. 2001-ben ezt a célt szem előtt tartva alapította meg az N&n Galériát (http://nagybalint.hu/galeria/galeria.htm), amely elsõsorban a kortárs hazai építészet és a társmûvészetek fórumaként kiállítások, szakmai beszélgetések, összejövetelek helyszíne volt. Az időszaki kiállítások mellett raktárában folyamatosan gyűjtötte az építészettel foglalkozó könyveket, folyóiratokat, kiadványokat, rajzokat és terveket.

Az okokról a tulajdonos a nol.hu-nak (http://nol.hu/kult/bezart_a_hajos_utcai_n_n_galeria) annyit mondott, a Fuga (Nagy Bálint másik kezdeményezése, amely fővárosi építészeti központként kezdte meg a működését 2009-ben) megnyitása óta megoszlottak az erőforások a két helyszín között, a Hajós utcai ingatlan évi 2,4 milliós bérleti díj mellett nem volt fenntartható, az önkormányzat pedig a kulturális funkcióra való tekintettel sem volt hajlandó bérletidíj-kedvezményt adni.

A galéria első kiállítása 2001. február 14-én 4tsa/Bulcsu Tamás, Fábry Zoltán, Herceg Tamás, Zombor Gábor munkáival nyílt meg, 216. kiállításként utoljára pedig kollázsokat illetve Verebics Ágnes munkáit láthatta a közönség. Nagy Bálint búcsúzójában a közösség segítségét kérte, aki tud igénybe vehető raktárat (60-80 m2) az egy hónap múlva fedél nélkül maradó műtárgyaknak és dokumentmoknak, valamint szállítási vagy rakodási segítséget, ne habozzon!

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások