hír cikk ortofoto palotanegyed rehabilitacio Ujirany csoport varosepiteszet VIII

Óriások játékszere lett a Palotanegyed

Újra lehet toporogni egy fél kerületnyi ortofotó-matrica körül


Hanna | 2011.11.08
Hiába, az Újirány csoport léptékváltós játéka simán lekörözi a Google Maps böngészését: januárig a Palotanegyed lakosai négy lépéssel átérnek a Kálvintól a Blaháig, sőt, sajátkezűleg jelölhetik ki az évek óta zajló városrehabilitáció következő csatamezőit.

A Palotanegyed városrehabilitációs program keretében a Szabó Ervin könyvtár előtti területen került kihelyezésre az Újirány csoport(http://ujirany.com/hu/) ortofotó játéka, amelynek segítségével a lakók kifejezhetik a rehabilitációval kapcsolatos véleményüket, észrevételeiket. Színes matricák felragasztgatásával jelezhetik a játék résztvevői, hogy melyek a kedvenc köztereik, szórakozó-, vásárló tereik, illetve szerintük melyik területekre férne rá a fejlesztés. Nem először vállalkoznak erre a csoportot alkotó építészek és tájépítészek, az ortofotó játék életében ez a második eset, ahol egy önkormányzat megkeresésére kerül kihelyezésre a játékos felület, illetve a város az ortofotó felületén összegyűjtött információt tudatosan elemzi és értékeli is.

Valójában az ortofotó játék a városi köztereken installálható interaktív művészeti alkotás. Az adott városról készült ortofotó nyomata a járófelületre ragasztva a megszokott környezet megbolygatásával a járókelők figyelmét saját környezetükre, városukra irányítja. Az ortofotó felületén a járókelők matricák segítségével jelölhetik meg kedvenc helyeiket, otthonukat, illetve az általuk fejlesztendőnek ítélt területeket. Így a projekt a közvélemény kutatási alternatív formájaként is értelmezhető.

Alapvető célja a projektnek, hogy minél több ember figyelmét megragadja, érdeklődésüket saját városukra terelje, valamint az egymásnak idegen emberek közt kommunikációt indukáljon. Ehhez fontos lépés a városban, a mindennapoktól eltérő, jó hangulatú, otthonos közeget teremteni, ahol az együttműködés és egymás segítése jellemzi az emberek viselkedését, a befogadó társadalom előképét modellezve.

Az ortofotó játék indulásakor 2006-ban, Budapesten a Főváros Atlantisz-köztéri művészeti pályázatán lett nyertes pályamű. A Nyugati téri aluljáróban ezen pályázat keretében került megvalósításra a projekt. A játék 2008-ban további két köztéri művészeti pályázaton nyert. A Reneszánsz év keretén belül, a Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Lektorátus által meghirdetett pályázat eredményeképpen az orthofotó projekt további három, vidéki városban – Szegeden, Győrött, és Ajkán - valósult meg.
2009-ben, az ASLA (American Society of Landscape Architects) kommunikáció kategóriában díjazásra méltónak találta a munkát.

Műszaki paraméterek:
A felület nagysága: 27,50 négyzetméter
A nyomtatott felület: 7-es orafol fólia, UV álló festékkel nyomtatva, crystal védőlaminálással ellátva
A rögzítés módja: tisztított felületre ragasztva
Installálás időszaka: 2011 november 8. - 2012 január 8.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások