donkanyar | 2013.04.21
Zaha Hadid kulturális komplexumot tervez Kínában. Az építész projektje állítólag erősen megosztotta az embereket: sokan ugyanis azzal vádolják az iraki (iraki származású brit - a szerk.) építésznőt, hogy addig szépek az épületei, amíg nem kell, hogy funkcionálisak is legyenek.

Az építkezés októberben kezdődik – írja a vízpartifejlesztések.blog.hu. A komplexum 1800 fős színháznak, kortárs múzeumnak és egy kisebb, több funkciós épületnek ad majd helyet (Changsha Meixihu International Culture and Art Centre). A virágsziromra emlékeztető épületek elkészültük után teraszokkal, járdákkal és füves területekkel kapcsolódnak majd egymáshoz.A kulturális komplexum a kínai Meixi tó partján helyezkedik majd el, s a „jövő városának” része lesz: köztudott, hogy a Kohn Pedersen Fox Associates a tó körül és környékén egy olyan mintavárost szeretne kialakítani, melyet aztán világszerte le lehetne másolni. Hadid mostani terveivel egyébként 2011-ben nyerte el a komplexumra kiírt pályázatot. A beruházás központi eleme a Nagy Színház lesz: mivel a teátrum leginkább a nemzetközi előadásokra fókuszál majd, így az épületben a ruhatár, a bárok, az éttermek, mellett, VIP szekció, próbatermek, öltözők is helyet kapnak. Ezzel szemben a Kis Színház mozgatható elemekből tevődik majd össze, s bulik, üzleti összejövetelek vagy akár divatbemutatók helyszínéül szolgálhat. A Művészeti Múzeumnak helyet adó épület pedig kortárs alkotók műveit mutatja majd be szerte a világból.


Zaha Hadidnak ezen projektje állítólag – az összes többihez hasonlóan – erősen megosztotta az embereket: sokan azzal vádolják az iraki építésznőt, hogy addig szépek az épületei, amíg nem kell, hogy funkcionálisak is legyenek, vagy hogy az alkotásai valójában nem is az emberi agy, hanem egy számítógépes program túlságosan mesterséges outputjai, lelkes hívei szerint azonban hullámzó formái és újszerű látásmódja igenis megreformálták az építészetet – olvasható a blogon.


http://vizpartifejlesztesek.blog.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások