Katona Vilmos | 2015.10.20
A Liget Budapest projekt egyik tervezett építménye, a Fujimoto által megálmodott Magyar Zene Háza inspirálta ruhakölteménnyel érkezett az idei párizsi divathétre egy svájci divatcég.

A Városligetbe tervezett épület tetejének áttöréses ornamentikáját idéző ruhadarab az Akris divatház 2016-os tavaszi-nyári kollekciójába tartozik, amelynek minden darabját a japán sztárépítész egy-egy emblematikus munkája inspirálta. A cég kreatív igazgatója, Albert Kriemler akkor ismerkedett meg Fujimotóval, amikor az Université Paris-Saclay kötelékében dolgozott és óriási hatással voltak rá a japán építész munkái.

Kriemler szerint a ruhával a Városligetbe álmodott épületnek a környezettel való könnyed kapcsolatát szerették volna hangsúlyozni. "Sou Fujimoto olyan építész, aki megérti, hogy a szemünkön kívül több érzékszervünk is van." Az Akris jövő tavaszi-nyári kollekciójának darabjai egyebek közt Fujimoto Miamiba divatnegyedébe álmodott "üvegvízesését" és a londoni Kensington Gardensben álló Serpentine Gallery általa tervezett 2013-as nyári kerti pavilonját idézik.

A nem hagyományos értelemben vett múzeumnak, hanem interaktív, zenei élményközpontnak szánt Magyar Zene Háza tervezésére tavaly írt ki nyílt, nemzetközi építészeti pályázatot a Liget Budapest projektet bonyolító Városliget Zrt. A világ minden tájáról érkezett, 170 pályamű közül a nemzetközi, szakértői zsűri végül Fujimoto tervét választotta ki, akivel később meg is kötötték a szerződést az azóta Bartók Központ – Magyar Zene Háza névre keresztelt zenei központ tervezésére.

A Városliget Zrt. közleménye szerint a nemzetközi szaksajtó által is dicsért új épületnek köszönhetően egy nyitott, modern kiállítástechnikai megoldásokat alkalmazó, közösségi intézménnyel fog gazdagodni a magyar kulturális élet. Az építkezés a tervek szerint jövő nyáron kezdődik a Városligeti-tó partján, a volt Hungexpo irodák helyén.

Forrás: MTI
Fotók: Giovanni Giannoni

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások