hír Budapest köztér

Posztmodern eklektika a felújított József nádor téren


sebesp | 2019.08.28

Faltól falig kőburkolattal, némi zöldfelülettel valamint 54 fával, díszkutakkal átadták az újjáépített József nádor teret.

A József nádor tér felújításának tervezésekor a névadójához méltó impozáns arculat létrehozása kiemelt szempont volt, emellett a park funkcióját is  előtérbe kívánták helyezni. A tér átépítése során 54 fát telepítettek, a már korábban a tér szélén elültetett városi környezetet jól tűrő juhar- és égerfák mellé  a tér közepére 13 Szent István hárs, 12 Sisi ezüsthárs és 6 kocsányos tölgyfa is került a befejező fázisban. Ezen kívül közel 1500 m2-en virágzó cserjékkel szegélyezett gyepfelületek készültek. 

A tér természetes kőburkolatot kapott, posztmodern stílusú "X-es" korlátokkal, korabeli stílust imitáló kandeláberekkel, melyet a Herendi- és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra egyedi díszkútjai tesznek egyedivé. A herendi cég saját motívumainak felhasználásával tervezte az „Élet fája” elnevezésű kortárs díszkutat, világító gyümölcsökkel. A kút 2,80 m magas és egy vízzel körülvett medencében áll. A kútban habosító fúvókák mozgatják a vizet és adnak egyedi játékos megjelenést a műalkotásnak. A másik kutat a Zsolnay Porcelánmanufaktúra szakemberei alkották meg, ez a Herkulesfürdői kút másolata, természetesen ez is esti megvilágítással.

Az erőfeszítések ellenére a tér jelenleg inkább tűnik különböző stílusokat felvonultató városi kősivatagnak, mint lombok frisstő árnyékával hivogató oázisnak.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások