hír Armstrong DLW linóleum

Ragyogó színekben tündöklő linóleum burkolatok


droID | 2015.06.09
Az Armstrong DLW új linóleum kollekciója

A megújult kínálat fontos eleme az Uni Walton kollekció hat új színárnyalata. A "Spanyol barna" életre kelti azt a régi színt, amellyel az Armstrong a linóleum gyártását elkezdte. Jelenleg is - ahogy 150 éve folyamatosan - a linóleum különleges és vonzó választás a természetes és megújítható alapanyagoknak köszönhetően.
Az új Lino Art Star és Colorette termékcsalád ragyogó színekben tündököl. A Linorette színeiben és márványozott felületében ásványokat vélünk felfedezni, míg az örök kedvenc Marmorette család az eddiginél is szélesebb színválasztékot kínál.

A linóleum burkolat eredete
A linóleum első szabadalmaztatására 1863. április 25-én került sor. Feltalálójának, Sir Frederick Waltonnak köszönhetően a linóleum már több mint 150 éve ragyog a fiatalos színekkel teli modern és klasszikus enteriőrökben. A linóleum szabadalma 1863. december 19-én vált véglegessé, ekkor kezdődött máig tartó sikeres életútja e kiemelkedően kopásálló, természetes alapanyagokból készített padlóburkolatnak.

Véletlenül felfedezett természetes építőanyag 
Frederick Walton a véletlennek köszönheti a felfedezést, hogy a lenolaj, parafa és gyanta megfelelő arányú kombinációja padlóburkolatnak alkalmas szilárd elegyet alkotott. A hozzávalók azóta sem változtak. Az első iparszerűen gyártható padlóburkolattal sikertörténet indult: az új anyag gyorsan beépíthető és könnyen karbantartható, meleg hatású és elnyeli a kopogó hangokat – ami lényeges szempont  volt a 19. század munkásnegyedeiben.

Made in Germany 
Delmenhorst (Észak Németország) hamarosan a linóleumgyártás központja lett, ugyanis itt már régebb óta működött parafa- és jutaszövet gyártás. A linóleumot jelenleg az Armstrong vállalat gyártja a világhírű DLW márkanéven, sokféle színben és dizájnban.

Linóleum és dizájn 
Már az 1870-es években is száz oldalas dizájnkatalógusokból lehetett linóleummintázatot választani. A szitanyomásos technológiának köszönhetően akkoriban még perzsaszőnyeg-mintát is választhattak a vásárlók. Később, a modern hatásaként a geometrikus formák domináltak: a DLW linóleum Bruno Taut, Albin Müller, Henry van de Velde és Peter Behrens világhírű építészek terveinek köszönhetően vált igazán híressé. A Bauhaus iskola mesterei, Ludwig Mies van der Rohe és Walter Gropius a belsőépítészet meghatározó elemévé tették a linóleumot.

Linóleum és fenntarthatóság, környezettudatos építészet 
Az 1950-es évektől a linóleum új fejlesztésű versenyterméke, a PVC kis híján felszámolta a linóleumgyártást. Németországban egyetlen gyár maradt meg, a DLW gyára Delmenhorstban. Azonban a linóleumot a környezettudatos szemléletnek, természetes alapanyagainak és környezetbarát gyártásának köszönhetően ismét felfedezték, és ma már reneszánszát éli.

Színek, dizájn, fejlesztések 
A monokróm Uni Walton dizájn a Bauhaus óta a legkedveltebb termékcsalád. A márványos mintázat bemutatásával 1959-ben elindult a Marmorette termékcsalád gyártása is, amelyet máig a legnagyobb mennyiségben forgalmaznak. 2010-ben ismét megjelent egy sikeres kompozíció, a Lino Art szórt fémes mintázattal. A Colorette termékcsalád briliáns színeit 2012-ben üdvözölte a piac. Az Armstrong DLW linóleum kétféle (PUR Eco System és LPX) felületkezelésének köszönhetően kiválóan tisztítható.

A DLW linóleumok megfelelnek a nemzetközileg is elismert fenntarthatósági kritériumoknak
A Baltimore Egyetem burkolata DLW linóleum, amelyet a fenntarthatóság koncepciója alapján választottak ki. Az épület elnyerte a LEED Platinum minősítést, amely a legmagasabb a LEED tanúsítási rendszerben. Az új John and Frances Angelos Jogi Kar épülete a Baltimore Egyetemen úttörő projekt a korszerű energiatudatos építészetben. A DLW linóleum hozzájárult a LEED Platinum minősítéshez.

LEED, DGNB, BREEAM - fenntarthatósági épületminősítő rendszerek 
A tervezés, építés, majd felújítás során egyre több beruházó tartja fontosnak, hogy a megvalósuló ingatlan a nemzetközi épületminősítő szabványoknak megfeleljen. Ezek célja, hogy dokumentálják és garantálják az ingatlan értékét a jövőben is. A DLW évek óta együttműködik a lényeges épületminősítő hatóságokkal, így értékes információkkal szolgál partnereinek a linóleum előnyeiről a fenntartható tervezésben. Így a tervezők, beruházók és döntéshozók már a tervezés fázisában biztosítottak afelől, hogy a termékek fenntarthatósági bizonylattal rendelkeznek és alkalmazásukkal elérhető a kitűzött minősítési szint.

(x)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások