épületek tervek erőd málta Renzo Piano Valletta

Renzo Piano – Máltai erőd

Valletta City Gate / Renzo Piano Building Workshop


Lekics Gábor | 2015.05.25
A „Városkapu” projekt, Málta fővárosának rendezési terve négy fő részből állt: Valletta városkapujának és a hozzá közvetlenül kapcsolódó várfalak restaurálása, a korábbi királyi operaház romjai közé szerveződő szabadtéri színház tervezése, az új parlament épületének tervezése és a vizesárok környezetének rendezése.

A projekt egyik célja az 1633-ban épült, később lerombolt Dingli kapujának részbeni újjáépítése. Habár a kapuhoz vezető híd a vizesárok felett ível át, Valletta városkapujának méretei miatt jóval nagyobb dimenziókkal bíró híd készült, mint ahogy az megszokott. Innentől már inkább teresedésnek tekinthető, mint egyszerű hídnak. A látogatók így olyan érzettel léphetnek be az óvárosba, mintha egy igazi hídon kelnének át, nem utolsó sorban pedig remek kilátás nyílik róla a vizesárokra és az erődítményre.

Valletta első városkapuja valószínűleg egy egyszerű folyosó lehetett az erődfalban, a későbbi átalakítások és hozzáépítések után már azonban egy erődített városkapu fogadta a városba érkezőket. Sajnos 50 évvel ezelőtt a városfal ezen részét 32 méteres szakaszon lebontották, eltorzítva annak eredeti megjelenését és funkcióját.

A projekt elsődleges feladata volt úgy visszaállítani az eredeti városkapu térelemeit, hogy a főutcáról nyíló kilátás zavartalan maradjon. Az új városkapu csupán egy 8 méteres megszakítás az erődfalban, mely kapcsolatot biztosít az óváros és a falon kívüli városrész között. Az eredeti erődfal és a most hozzáépített rész közé 60 mm vastagságú acéllemezeket helyeztek, melyek segítik érzékeltetni az új és a régi határát.

A kapu szintje a vizesárok lépcsővel és lifttel van összekötve. A korábban parkolóként szolgáló vizesárokban most gyönyörű, fákkal és bokrokkal beültetett kert kapott helyet, ahol kikapcsolódhatnak a turisták, de akár szabadtéri rendezvények lebonyolítására is van lehetőség a várfal tövében.

Az új városkapu építészeti megjelenése nagyon visszafogott, erőt és szigorúságot hivatott érzékeltetni. A kapuban két 25 méter magas acélpózna is található, melyek még jobban kihangsúlyozzák a kapu funkcióját.

A kapuzat nagyméretű kőtömbökből áll, melyeket egy külön erre a projektre megnyitott kőfejtőből szállítottak az építkezésre. A kőtömbök és az elválasztó acéllemezek párbeszéde a természet, az erő és a történelem kereteit belül mutatják az új és a régi viszonyát.

A parlament épülete két masszív, pilléreken nyugvó tömbből áll. Az északi épületszárnyban kapott helyet a tanácsterem, míg a déliben a képviselők és a miniszterelnök irodái találhatók. A két blokk egy belső udvart zár közre, melyből az épület főbejárata is nyílik. A parlament homlokzata ugyanolyan kőborítást kapott, mint a városkapu, így tökéletesen beleolvad a történelmi környezetbe. A homlokzaton szisztematikusan elhelyezett kőkonzolok és bemarások egyedi játéka teszi látványossá az épületet. Az egyedi burkolat a tűző nyári napfény és a kíváncsi tekintetek ellen is védelmet nyújt. A burkolat minden elemét számítógépes vezérlésű vágószerszámokkal munkálták meg.

Az épület pinceszintjén, a nyilvános parkolóként használatos egykori metróalagút helyén, egy alsó kertrész készült.

Az energiatakarékosság és a környezettudatos megoldások szerves részét képezték a tervezési munkának. Az épület kőburkolata is fontos szerepet tölt be az épület hőháztartásában. Egyrészt megóvja a belső tereket a túlzott felmelegedéstől, és kéthéjú homlokzatként a természetes szellőzésben segít. Emellett a kőburkolat az épületben elhelyezett geotermikus fűtő- hűtőrendszerének hőcserélőjeként is működik. A geotermikus rendszer 40 darab 140 méter mély fúrt kútból áll.

A tetőn elhelyezett 600 m2 összfelületű fotovoltaikus panelfelület az épület téli fűtési energiaszükségletének 80 %-át, a nyári hűtési energiaszükségletének pedig 60 %-át fedezi.

A szabadtéri színház az egykori királyi operaház helyén épült. Az operaépület pillérei és kapuzatai részben fennmaradtak az utókor számára, így ezek határozták meg a tervezési terület méretét. A színpad- és világítástechnika új acélszerkezetű tartóvázon épület fel. A HEA szelvényű pillérek a kereszttartók viselése mellett a fény- és hangtechnika elemeit tartják, illetve egy, a színpadot és a lelátót két oldalról szegélyező szervizjárda is készült.

Helyszín: Valletta, Málta
Megvalósulás éve: 2015

Építészet: Renzo Piano Building Workshop
Tervezőpartnerek: A.Belvedere, B. Plattner
Közreműködő: Architecture Project (Valletta)
Munkatársak: D.Franceschin, P.Colonna, P.Pires da Fonte, S.Giorgio-Marrano, N.Baniahmad, A.Boucsein, J.Da Nova, T.Gantner, N.Delevaux, N. Byrelid, R.Tse, B.Alves de Campos, J.LaBoskey, A.Panchasara, A.Thompson; S.Moreau
Modellezés: O. Aubert, C.Colson, Y.Kyrkos
Akusztika, statika és szerkezettervezés: Arup
Kőburkolat konzulens: Kevin Ramsey
Színháztechnika konzulens: Daniele Abbado
Fénytechnika: Franck Franjou
Tájtervezés: Studio Giorgetta
Színházi berendezések: Silvano

Fényképek: Michel Denancé
Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások