*_deleted_*_Demeter Kornél | 2011.10.11
Habár jórészt a lakóházak energetikai korszerűsítésének köszönheti az építőipar, hogy még mindig talpon van, és egyre szélesebb körben foglalkozik vele a média is, mégis hétről hétre nő az ellentábor, és egyre hangosabban hallatja hangját.
Utánanéztünk, milyen okok miatt utasítják el egyre többen a korszerűsítés ötletét, valamint néhány ötlettel is szolgálunk azt illetően, hogyan növelhető az ügyfelek korszerűsítési kedve.

Szerencsére még mindig nagyon sokan vannak, akik lakásuk, lakóházuk korszerűsítésével szeretnének némi energiamegtakarítást elérni, vagy egyszerűen csak környezettudatosabbá tenni azt. A kezdeti fellángolás után azonban egyre több helyről hallani negatív véleményeket és tapasztalatokat a korszerűsítéseket illetően, ami sok bizonytalant eltántorít a felújítástól. Hol a hiba?

Internetes fórumok

Ha valaki ma nagyobb, költségesebb projektbe kezd, nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne tájékozódjon alaposan előtte. Márpedig a legkönnyebben és legolcsóbban a számítógép előtt ülve, internetes oldalakat böngészve lehet információt nyerni. Mielőtt tehát bárki kitenné a lábát otthonról, hogy nyakába vegye a várost, először igyekszik beszerezni a legfontosabb információkat. Így jutunk el minden egyes alkalommal valamelyik internetes fórumra, ahol ugyan nem feltétlenül értenek hozzá az emberek, de ez nem gátolja meg őket abban, hogy bármiről rosszat mondjanak, ami nem tetszik nekik. Nem arról van szó, hogy az internetes közösség nagy része rosszindulatú lenne, csupán arról, hogy a negatív élményeket mindig hangsúlyosabban és gyakrabban említik meg a fórumokon, mint a pozitívakat. Egy bizonytalan felújítani szándékozót, aki még csak kacérkodik a gondolattal, villámgyorsan el lehet tántorítani ezzel eredeti tervétől.

Ezeken a fórumokon csak nagy ritkán jelenik meg valódi szakértő, aki el tudja magyarázni az olvasóknak, hogy egy-egy korszerűsítés milyen apró hibákon csúszhat el, és rá tud világítani, hogy általában a rossz szakember választás, a silány alapanyag, egy szóval a túlzott spórolni akarás okozza a bajt. Az sem segít a dolgon, hogy aki valóban érti a szakmáját, nem igazán ér rá hosszan tartó vitába bocsátkozni a fórumozókkal, és mivel általában valamilyen érdekeltsége van az ügyet illetően (például forgalmazó, vagy beépítő cég alkalmazottja), gyorsan lehurrogják az igen „hangos” negatív hangulat keltők.

Jó hívószó a megtérülés?

Magyarország gazdasági helyzetét felismerve sok forgalmazó a megtérülést helyezi előtérbe, amikor egy korszerű, energia-, vagy környezettudatos terméket szeretne bevezetni a piacra. A megtérülési idő ezáltal egyfajta hívószóvá vált, ami bár valóban képes megrendelőket toborozni, mégis rengeteg hátulütője van. Néhány készülék megtérülési ideje például olyan hosszú, hogy épeszű ember csupán arra támaszkodva biztosan nem fogja beépíttetni otthonába. Arról nem is szólva, hogy nagyon gyakran sajnos még csúsztatással is élnek a forgalmazók, mikor a megtérülésről van szó, ezáltal egyre mélyebb bizalmatlanságot is keltve a leendő ügyfelekben.

A pályázati lehetőségek évről évre elérhető közelségbe helyezik ugyan az energiatakarékos beruházásokat a magánszemélyek számára is, ugyanakkor be kell vallanunk, hogy a külföldi példákat figyelembe véve meglehetősen szerencsétlen megoldások is napvilágot látnak a támogatásokat illetően. Ez szintén nem kedvez az alternatív energiát használó eszközök megítélésnek, valamint újabb löketet ad a fórumok fenegyerekeinek is. Érdekes, hogy míg Európa nyugatabbra fekvő országainak lakói egyre inkább a környezet védelmét, és a szolgáltatóktól való függetlenséget helyezik előtérbe, addig mi egyre beljebb járunk a megtérülési idő átláthatatlan útvesztőjében.

Van megoldás?

Mivel még elegendő felújítani, korszerűsíteni akaró ügyfél van az országban, ezért sokak számára mondvacsinált problémának tűnhet az ellentábor miatti aggódás. De mivel a lassulás sajnos ezen a téren is megfigyelhető, érdemes felkészülni a jövőre, illetve elkezdeni a szemléleteken változtatni.

A legtöbb leendő megrendelőnél nem tehetjük meg, hogy egyáltalán nem beszélünk a megtérülési időről, hiszen nem titok, hogy sokak számára ez az egyetlen oka a korszerűsítésnek. Ugyanakkor nem érdemes túl sok időt és energiát szánni rá, mert sem a köztudatot, sem pedig a munkánk hatékonyságát nem viszi jó irányba. Ha azonban beszélni kell róla, akkor érdemes alaposan felkészülnünk rá. Lehetőleg legyünk mindig tisztában az éppen aktuális pályázati lehetőségekkel, ugyanis az érvelésben ez lehet az egyik legnagyobb adunk. Jól tesszük, ha néhány prospektust is adunk a megrendelőnek, amin láthatja, hogy mikor érdemes, illetve mikor lehet pályázni bizonyos dolgokra. Természetesen a prospektuson a saját elérhetőségeinket tüntessük fel. Ezen felül jól tesszük, ha gyakorlatiasan felkészítjük őt arra, mire számíthat a megtérülést illetően.

A legjobb mégis az, ha már az elején tisztázzuk, hogy a megtérülési idő nem az egyetlen érv a korszerűsítés mellett, és még csak nem is a legfontosabb. Kérdezzünk rá, mennyivel érezné a családját nagyobb biztonságban, ha függetlenedhetne a szolgáltatóktól, és helyettük a Földünk kifogyhatatlan, állandóan megújuló forrásaira bízná azt. Erősítsük a környezettudatosságot, és közvetlen környezetünk védelmét. Vajon szeretné-e, hogy gyermeke tiszta levegőn játszhasson?

És végül, ám egyáltalán nem utolsósorban, világítsunk rá, hogy a spórolás nem feltétlenül az, amikor kevesebbet fizetünk az áramszolgáltatónak. Nagy mértékű spórolás az is, amikor a korszerű, felújított, energiatudatos lakásunkért több millió forinttal többet kapunk eladáskor, mint a szomszéd.

Demeter Kornél
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások