*_deleted_*_Demeter Kornél | 2013.10.10
Antoni Gaudí (1852-1926) 1904-ben egy már meglévő barcelonai családi házat kezdett el átépíteni, azaz felruházni a rá jellemző különleges szín- és formavilággal. Az épület, amely immár a világörökség része, a Casa Batlló nevet kapta.

Gaudí utánozhatatlan stílusát aligha lehet egy kategóriába besorolni, de az kétségtelen, hogy az arab-perzsa neogótikus elemeket is igen kedvelő építészt leginkább az organikus építészet ihlette meg. Ezek a stílusjegyek természetesen visszaköszönnek a Casa Batllón is, amely korábban egy spanyol család otthona volt. Gaudí az összes tartószerkezetet meghagyta eredeti formájában, mindössze az erkélyeket építtette át, valamint újabb emeletekkel bővítette a házat, illetve a tető formáján változtatott.

Ahogy általában, itt is nagy gondot fordított a belsőépítészeti elemekre is, amelyeket nemcsak megtervezett, de jó néhányat saját maga is készített el. Bútorok, belsőépítészeti díszítőelemek, sőt, csempék is viselik keze nyomát. Aki végiglapozza a képeket, minden bizonnyal meg fog érezni valamit abból az ellenállhatatlan vonzerőből, ami a szecesszió és az organikus építészet eme különös elegye nyújt.

Képek forrása >>

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások