hír díj Japán SANAA praemium imperiale

A SANAA kapta a Praemium Imperiale díjat


sebesp | 2022.09.16

A SANAA japán építész stúdió alapítóit, Kazuyo Sejima-t és Ryue Nishizawa-t jelölte a Japán Művészeti Szövetség az idei Praemium Imperiale építészeti díjazottjainak.

A Praemium Imperiale egy évente átadásra kerülő díj, amellyel az építészet, a szobrászat, a zene, a festészet, valamint a színház és a filmművészet vezető alkotóit ünneplik.

Sejima és Nishizawa japán építészeket munkájuk elismeréseként választották a 2022-es Praemium Imperiale építészeti díjra, amely a Japán Művészeti Szövetség szerint "felborította a hagyományos hierarchikus tervezést egy befogadóbb, nyitott építészeti forma javára".

Sejima és Nishizawa Japánban született 1956-ban, illetve 1966-ban. Sejima építésznek tanult a Japan Women's University-n, majd pedig a Toyo Ito and Associates-nél dolgozott. 1987-ben indította el saját praxisát, a Kazuyo Sejima & Associates-t, ahol Nishizawát alkalmazta, aki ekkor még a Yokohama National University építészhallgatója volt.

A duó 1995-ben alapította meg tokiói székhelyű stúdióját, a SANAA-t, és előszöra a kanazavai 21. századi Kortárs Művészeti Múzeummal kerültek  reflektorfénybe, amelyet 2004-ben terveztek. A stúdió további jelentős projektjei közé tartozik a New Museum of Contemporary Art az USA-ban, a Louvre-Lens Múzeum Franciaországban és újabban a Bocconi Egyetem New Urban Campusa Olaszországban.

A páros számos díjat kapott, köztük Pritzker Építészeti Díjat 2010-ben és a Japán Építészeti Intézet 2006-os díját.

A SANAA jelenleg a Sydney Modern projekten – az ausztráliai Új-Dél-Wales-i Művészeti Galéria bővítésén – és a Shenzheni Tengerészeti Múzeum felhőszerű szerkezetén dolgozik, és a budapesti Új Nemzeti Galéria tervezését is elnyerték egy nemzetközi tervpályázaton.

A SANAA-n kívül a két építész önnálóan is tevékenykednek, Sejima nemrégiben tervezett egy elővárosi vonatot óriási ablakokkal és egy multifunkcionális táskakollekcióval is előállt a Prada számára.

A Praemium Imperiale díjat 1988-ban adták át először, és 1989 óta a japán császári család osztja ki. A korábbi díjazottak között szerepel Frank Gehry, Renzo Piano, Richard Rogers, Norman Foster és Zaha Hadid.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások