sebesp | 2021.01.10

A néhai iraki-brit sztárépítész stílusától távol álló diákszálló tervét mutatta be a napokban a Patrik Schumacher vezette iroda. A látványtervek szerint a Hongkongba tervezett épületegyüttes hegyoldalra állított hasábok láncolata a 60-as évek legerősebb pillanatait idézi.

A hongkongi egyetem kampuszától délkeletre fekvő, meredek lejtőn elhelyezkedő hatszöges beépítésű diákszálló 1500 hallgatót fog befogadni a 35 500 négyzetméteres épületben. A fő közlekedő útvonalat  egy tetőszinti korzó képezi majd a Hongkongi Tudományos és Technológiai Egyetem (HKUST) hallgatói számára tervezett szálláshely épületben, amelyet a Zaha Hadid Architects és Leigh & Orange közös munkája a város Clear Water Bay területén.

Hat és nyolc emelet között változik a huszadik századi modernizmust idéző épülettömbök sorozata. Minden tömb szomszédjához, valamint meglévő egyetemi épületekhez fog kapcsolódni egy árnyékolt, 200 méter hosszú tetőszinti közlekedőn keresztül, amely arrav szolgál, hogy könnyebbé tegye a közlekedést és az épületek megközelítését a dombos területen. Az elsődleges megközelítő útvonalként tervezett fedett korzó nyitott területeket is tartalmaz, melyek a hallgatók és a személyzet számára pihenésre és találkozásra is teret biztosítanak, elősegítve az a kampusz részei közötti kapcsolatok építését.

A diákszálló építése során keletkező hulladék mennyiségének minimálisra csökkentése érdekében a stúdiók megvalósítására előregyártott homlokzati paneleket és mosdókat használnak. A homlokzati modulok, amelyek különböző színű kerámiaburkolatokat kapnak, és a hőszigetelést és az ablakok feletti árnyékolót is tartalmazzák a maximális hőkomfort elérése érdekében.

Három különböző típusú szobaegység készül, ezek neve: Lineáris Klaszter, V-Klaszter és Y-Klaszter. Mindegyik támogatja a co-living formát, és különböző számú hálószobát, fürdőszobát és közösségi teret tartalmaz.

A lineáris klaszter a legkisebb típus, 18 hallgató számára kialakított hálószobákkal, nyitott terű nappali-konyhával, amelyek válaszfalakkal tovább oszthatók. Az Y-Cluster apartmanjai 27 hallgatót fogadnak, és tanulmányi terekkel, társalgóval és konyhával rendelkeznek, míg a V-Cluster 36 hallgatónak ad helyet, és kettős belmagasságú lakótérrel, tanuló sarokkal és étkező-konyhával rendelkeznek.

Ha elkészült, a  lakószárnyak hatszögletes elrendezése négy udvart ölel majd körbe, és biztosítja, hogy minden szobából kilátás nyíljon. Az udvarok között lesz a zen kert, egy puffer zóna, valamint a teraszos „wellness udvarok” kertészkedéshez, testedzéshez és piknikezéshez.

Az épületegyüttes terve alig emlékeztet Zaha Hadid Architects, nagyvonalú íveket, organikus mintákat felvonultató korábbi munkáira, annál több rokonságot találunk az idén 60 éve elkészült ikonikus sheffieldi Park Hill lakónegyeddelJack Lynn és Ivor Smith építészek akkoriban forradalminak számító munkájával. Ettől még persze kiváló átmeneti szállásként funkcionálhat majd az egyetem hallgatói számára.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások