épületek tervek cikk magasházak fából Stockholm Svédország Tham & Videgård Arkitekter

Stockholmi magasházak fából / Tham & Videgård Arkitekter

Tham & Videgård fa magasháza Stockholmban


Lekics Gábor | 2015.07.08
A Tham & Videgård Arkitekter iroda a faszerkezetű magasépületek terén készített tanulmányterveket. Az épületeket Loudden új beépítésre szánt részén, a korábbi kereskedelmi kikötőbe tervezték. A négy darab, egyenként 20 emeletes, magasépületben összesen 240 lakás kapna helyet.

Az épületek tartószerkezete az ablakkeretekkel és a burkolatokkal egyetemben teljes egészében svéd fából készülne. A fenntartható termelésből származó megújuló anyagforrás használatával szolgálja az épület a fenntartható fejlődést. Ezáltal a beépített energiamennyiség is minimalizálható.

A szerkezetet úgy alakították ki, hogy az optimális benapozás biztosított legyen, illetve élvezhető legyen az északi rakparti sétányra nyíló kilátás. Az épület tetején vízgyűjtők kerülnek elhelyezésre, melyekkel lehetővé válik az esővíz hasznosítása az épületetek vízellátásában. Az elektromos energiaigény fedezésére napelemek panelekkel lesznek borítva a homlokzatok.

Az alsó három szint folytonosan köti össze az épülettömböket, melyben közösségi tereket helyeztek el a tervezők, akiket a magyar szakma a tavalyi Nemzetközi Építészkongresszusról ismerhet személyesen is.

Helyszín: Stockholm, Svédország
Alapterület: 24700 négyzetméter
Tervezés éve: 2014

Építészet: Tham & Videgård Arkitekter
Építész munkatársak: Martin Videgård, Bolle Tham
Tervező csapat: Jonas Tjäder, Johannes Brattgård, Ryan McGaffney
Megbízó: Folkhem

Fényképek: Tham & Videgård Arkitekter
Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások