cikk

Svéd építészek felhőalapon építik Kína új tech központját


d.adel | 2021.03.28

A Dél-kínai-tengeren elhelyezkedő Hajnan Kína legdélibb tartománya. A trópusi éghajlattal, parkokkal és tengerpartokkal büszkélkedő, kínai Hawaiiként is emlegetett sziget a turisták kedvenc úti célja. Most svéd építészek alakítják át a területet Kína legújabb, fenntartható technológiai központjává – digitális eszközök segítségével.

A technológia, az oktatás, és a gazdaság fejlesztésének promótálására irányuló nemzeti stratégia részeként, a kínai vezetőség egy hatalmas tech központ megépítését tűzte ki céljául.  A növekvő tech vállalatok szükségleteire tervezett, futurisztikus Hajnan Future Irodapark megalkotásával egy olyan kísérleti projektet hoztak létre, amely fontos szerepet játszik a digitálisabb és fenntarthatóbb építkezés országos népszerűsítésében.

Az új kihívások legyőzése

A több, mint 20 évnyi tapasztalattal rendelkező, más kínai projekteken is dolgozó Sweco, Európa egyik legnagyobb építészeti és mérnöki cége, elnyerte a 8,8 millió euró (11,9 millió dollár) értékű megbízást a központ megtervezésére. Az 1,7 milliárd eurós éves bevételű, és több, mint 17 500 alkalmazottat foglalkoztató stockholmi óriásvállalatnak, minden szükséges erőforrás rendelkezésére áll egy ekkora volumenű önkormányzati megaprojekt létrehozásához – normál körülmények közt. Amikor azonban a Sweco versenybe szállt, senki nem tudhatta, hogy hamarosan egy világjárvánnyal kell szembenézniük.

Az utazási korlátozások következtében ellehetetlenülő papíralapú tervezés és személyes megbeszélések ellenére a projektcsapatnak folytatnia kellett a munkát. Az Autodesk felhőalapú tervezés használata bizonyult a legjobb megoldásnak, amely segítségével digitális keretek közt tudtak együttműködni az ügyfelekkel, illletve a helyi partnerekkel, hogy megfeleljenek a helyszín complex tervezési követelményeinek.

Big tech bérlők megcélzása

Ez a távolsági forgatókönyv ideális megoldás volt Hajnan számára. A Hajnan Future Irodapark befektetési és holdingtársaság ügyfeleinek tervei szerint a korszakalkotó miniváros munkakörnyezete és infrastruktúrája bevonzza majd az olyan big tech cégeket, mint a Google vagy a kínai Tencent, valamint munkalehetőséget kínál bármilyen fokú képzettség esetében.

A Sweco feladata az 500 000 négyzetméternyi területen elhelyezkedő, iskolákból, kórházakból, kutatás-fejlsztési létesítményekből, bevásárlóközpontokból, lakóépületekből, és közterületekből álló, önellátó városrész megtervezése volt. A tervek szerint az épületek amellett, hogy megtestesítik a legmodernebb koncepciókat, visszatükrözik majd a helyszín földrajzi jellemzőit is. Az építészeknek tehát meg kell teremteniük a csúcstechnológiás innovációk és a természetes világ közötti egyensúlyt. Ezek a célok számtalan egyedülálló építési koncepciót hívtak életre, többek között a három organikusan megformált tornyot, amellyel a Sweco a természet nyers erejét kívánja szimbolizálni.

Fókuszban a fenntarthatóság

A körforgásos gazdaságot előtérbe helyezve, az új városrészt fenntarthatónak tervezik, ám a tervezés túlmutat az építkezési módszerekkel vagy anyagbeszerzéssel kapcsolatos általános irányelveken. A parkban található épített szerkezeteknek maguktól kell újrahasznosítaniuk az anyagokat. Ezt a szempontot szem előtt tartva, a Sweco együttműködést kezdeményezett egy helyi tervező céggel, hogy a cégen belüli építészek és a helyi tervezők közösen fejleszthessék az adott helyszínre jellemző, környezettudatos innovációkat.

Az együttműködési folyamat révén további nézőpontokkal gazdagszik a projekt, a fenntarthatóság pedig újításra a ösztönzi a csapatot. A tervezők megalkottak egy rendszert a terület bőséges esővizének gyűjtésére, amelyet hűtésre, öntözésre, és hulladékgazdálkodásra használhatnak fel. Ez mérhető módon minimalizálja az épületek ökológiai lábnyomát, és újrahasznosítási folyamatokat ágyaz be közműrendszererek üzemeltetésébe, mint amilyenek például a HVAC (hűtő, szellőztető és légkondicionáló) rendszerek is.

A Sweco többszörös BREEAM díjas építészei, a fenntarthatóság jegyében egy természetes árnyékoló berendezést is terveztek, hogy kellemesebbé tegyék a park külső tereit a legnagyobb forróságban is. „Terveinkkel és fenntartható megoldásainkkal szinergiák teremtésére törekedtünk az adott környezettel, hogy ezáltal a végeredmény több lehessen az alkotóelemek összességénél”, mondja Johannes Tüll, a Sweco egyik vezetőépítésze. „Különösen figyeltünk a legellenállóbb energiatakarékossági megoldások kiválasztására, hogy környezettudatos tervezésünket időtállóbbá tegyük”.

A távoli együttműködés magasabb szintre emelése

Bár a Sweco előzetesen ellátogatott a helyszínre és korábban már dolgozott az ügyfélcsapattal más hasonló projekteken Sanghajban, az ötletelési és tervezési szakasz során a cég egyetlen építésze sem tudott a projekt helyszínére utazni a világjárvány miatt. Ezidáig a felhőalapú tervezési megoldásoknak köszönhetően a Sweco távolról irányított mindent a helyi építési jogszabályok betartásától kezdve egészen a rendszeres projektfrissítésekig és finomításokig.

Az építészek és mérnökök Autodesk BIM 360 szoftvert használnak a modellek létrehozásához, amelyeket mind egy egységes, tervezési-mérnöki-kivitelezési munkafolyamatba integrálnak be. Ez lehetővé teszi a Sweco építészei számára, hogy a szokásostól eltérő szerkezeti elemeket, paraméteres számításokkal együtt, nyomástesztnek vessék alá, és ezzel megállapítsák, beválnának-e a való életben.

„Tudtuk, hogy a bonyolultabb szerkezeti elemek esetében, mint amilyen például a három, organikusan megformált torony, iteratív tervezési folyamatokra lesz szükség”, mondja Johannes Bergström, digitális projektvezető. „A legkisebb tervezési vagy szabályozási változtatás is hatással van az egész épület alakjára, ami teljes átalakítást eredményez. Az Autodesk Dynamóval és a számítógépes tervezés segítségével képesek vagyunk automatizálni a projekt ezen időigényes részeit.”

„A tervezési forgatókönyv összetett épületgeometriák generálását teszi lehetővé, olyan kulcsfontosságú inputok alapján, mint például az épület környezeti lábnyoma, a szintek száma, és magassága, és a teljes bruttó alapterület”, folytatja. „Minden alkalommal, amikor lefuttatjuk ezt a forgatókönyvet, a szoftver automatikus födémlemezeket, területhatárokat és külső homlokzatburkolatot generál.”

„Ezek után megoszthatjuk a parametrikus forgatókönyvet az építőmérnökökkel, hogy hozzáadhassák a gerendákat és az oszlopokat”,  mondja Anders Neregård, projektvezető, építész, a Hajnan Irodapark tervezési szakaszának egyik vezetője. „A mérnökök közvetlenül a modellben végezhetik el számításaikat, és futtathatják le tesztjeiket, hogy optimalizálják az épület szerkezetét. Ezután egyszerűen visszaküldik a frissített terveket, és mi elvégezzük a javításokat a geometriánkban”.

Felhőalapú építkezés a jövőben

Manapság egyre több munkacsoport áll át digitális üzletvezetésre, és a cégek 75%-a számítógépes eljárásokkal növeli a projektvezetés hatékonyságát. A Sweco felhőalapú tervezésre való áttérése remekül szemlélteti, hogy a digitális tervezés és együttműködés képes egy projekt korai szakaszát a tervek szerint előremozdítani. Ezek a folyamatok segítenek a cégnek az alkalmazottak, ügyfelekés külső tanácsadók koordinálásában.

A Hajnan Future Irodapark a tervek szerint 2024-ben nyitja meg kapuit. „Ha a felület nem lenne alkalmas a távmunkára, nem hinném, hogy képesek lennénk tovább dolgozni a projekten a jelenlegi körülmények között”, mondja Neregård. „Legalábbis sokkal hosszabb ütemtervvel és bonyolultabb folyamatokkal kéne szembenéznünk. Annyi mindent kell összeegyeztetnünk, hogy nehéz lenne végül minőségit alkotni”.

Történelmi szerepének kiterjesztése céljából, Hajnant szabadkereskedelmi kikötővé szeretné alakítani a kínai vezetőség. A tech cégek számára ez eggyel több ok arra, hogy kihasználják a sziget trópusi tengerpartjait, miközben a világ legnagyobb fogyasztói piacához kapnak hozzáférést. Kína hosszútávú céljainak egyike Hajnan integrálása a világgazdaságba, amit az Autodesk felhőalapú szoftvere most lehetővé tehet e rendkívüli körülmények között is. 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások