hír épületek tervek Demeter és Társai építésziroda Nansan Kulturális és Sportközpont és Művészeti Múzeum Sencsen Zoboki

Szenzációs hír! Zobokiék tervezték Kína egyik legnagyobb kulturális komplexumát

Átadás: 2014 nyara


Java | 2014.04.15
Zoboki Gábor és társai tervei alapján épült, s hamarosan átadásra kerül Sencsenben Kína legnagyobb kulturális komplexuma, amely méltó folytatása a magyar és a kínai építészek évtizedekre visszanyúló együttműködésének – jelentették be 2014. április 3-án a Művészetek Palotája Üvegtermében tartott sajtótájékoztatón

A múlt század első felében is egy kiváló magyar építész, Hudec László határozta meg Sanghaj arculatát, s szemmel láthatóan ez a "tradíció" tovább él, s ma ugyanezt teszi Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda. A Sencsen város megbízásából épülő Nansan Kulturális és Sportközpont és Művészeti Múzeuma projektről tájékoztatott a Művészetek Palotájában megtartott sajtótájékoztatón Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Zoboki Gábor építész és Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója.

Zoboki Gábor:
"Hat hónap alatt lényegében megépült a teljes épületegyüttes a tervek alapján. Látok kapcsolati lehetőségeket nemcsak a magyar építészet és a magyar sport, hanem a kulturális szféra számára is, hogy birtokba vegye ezt a házat, és tudásával támogassa a kínaiakat abban, hogy hogyan kell egy ilyen intézményt működtetni."
A vetítéssel egybekötött beszámolójából kiderült, hogy Sencsen Kína egyik legdinamikusabban fejlődő déli területén, a Gyöngy-folyó torkolatában terül el. 1979-től kiemelt gazdasági övezetként működik, ennek köszönhetően vált húszezres lélekszámú „halászfaluból" 10 milliós metropolisszá. Nevezik úgy is, hogy Kína „New York-ja". A kulturális és sportkomplexum Nansan városrész új főtere körül helyezkedik el. A már meglévő könyvtárépülethez csatlakozik egy kulturális központ két új színházteremmel, valamint van itt egy kortárs művészeti múzeum, egy szabadtéri színház, és egy nagy sportkomplexum, mely sport- és úszóesemények helyszínéül szolgál. A választás úgy esett a magyar építészekre, hogy 2007-ben a kínai küldöttség európai tanulmányútja során Budapestre is ellátogatott, és a Művészetek Palotája építészeti és technológiai színvonala meggyőzte őket, hogy elkezdett projektjüket a MÜPÁ-t tervező Zoboki Gábor és társai bevonásával folytassák.

A Művészeti Múzeum belsőépítészeti befejező munkálatoknál tart jelenleg. A kulturális főtér környezetrendezése folyamatban van, átadása 2014 közepére várható. A kulturális központ multifunkcionális nagyterme a drámai produkcióktól kezdve a zenés színház minden műfaján keresztül koncertekig, gálákig képes változó igényeket kiszolgálni. A terem flexibilis használatát a változtatható színpadméret és akusztikai környezet biztosítja. A nézőtér feletti teljes mennyezet sávosan mozgatható (süllyeszthető, emelhető), így biztosítják a különböző akusztikai zenés produkciók optimális kiszolgálását. A dinamikusan hullámzó karzatok rendszere és a tömörfából készített burkolat egyedi megjelenést nyújt, mely Kína egyik legjobb adottságú színháztermének ígérkezik.

Gratulálunk!

Az épületről cikk jelent meg a Metszet 2014/1 számában. A tervezők ebben többek között így írnak:
"A „kis Müpa” két terme technológiai szempontból továbblépést jelent szakmai pályánkon, hiszen az ezernégyszáz fős opera többfunkciós kialakítása kapcsán lehetővé vált a teljes auditórium mennyezetének süllyesztése-emelése. Ezáltal a Nemzeti Hangversenyterem hangvető ernyőjét kifeszítve a másfélezer négyzetméteres nézőtér fölé sávokban hangolható felületet kaptunk a teremben zajló események kiszolgálásához. Ezt a műszaki megoldást – annak példa nélkülisége miatt – másfél éves, „vesszőfutáshoz hasonlatos” engedélyezési eljáráson kellett keresztülvernünk a kínai színházi szakma vezetőiből álló grémium meggyőzésével.

A drámai produkcióktól a zenés színház minden műfaján keresztül a koncertekig, gálákig képes ez a tér kiszolgálni a színpad különböző méretű együtteseit. Megfelelő akusztikai környezetet ígér a tömörfából készített szofisztikált falburkolat. A gyerekelőadások számára épített kisebb színházterem, a barokk színházi tradíciók kortárs adaptációja szintén sokfunkciós. A dinamikus előcsarnoki közlekedőszalagok felidézik a Richter Kutatóépület csarnokát, és körbefonják a kínai opera maszkjait jelképező terem-előterek építészeti elemeit. "

 

Megbízó: Városi Építési Hivatal, Shenzhen
Generáltervező: Zoboki, Demeter és Társai Építésziroda
Vezető tervezők: Zoboki Gábor DLA habil. és Demeter Nóra DLA
Projekt építészek: Silvester Csaba, Turi Zoltán, Országh István
Építészek: Szatmári Gábor, Rózsás László, Erőss János, Böhler Péter, Hess Nóra, Finta Endre, Rajnai Csaba, Borzák Richárd, Kakas László, Tolnai Linda, Leits Miklós, Reppert Béla, Savanyú Adrián,b Jancsó Krisztián, Szokolay Béla, Halmosi Erik, Kovács Eszter
Színháztechnológia: Strack Lőrinc
Akusztika: Federico Cruz Barney (Studio DAP)
Statika: Földvári Gábor (Földvári Mérnökiroda), Szabó András (System Steel Kft.)
Gépészet: Kálmán Zsolt (Kálmán és Társai Épületgépész Tervműhely), Bukovics János (G+B Plan)
Épületvillamosság: Rajkai Ferenc (Hungaroproject Mérnökiroda)
Környezettervezés: Bogner Zsuzsa
Kínai Partnereink: Zeng Tao(CCDI), Zhang Zhenzhou(CCDI), Bao Ying Dan(SEDI), Mei Xiang Yang(SEDI)

Forrás: www.mma.hu
www.hudecproject.com

Metszet 2014/1, helyszíni fotók: Zoboki, Demeter és Társai Építésziroda

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások