hír cikk építészet építészeti tervpályázat interaktív központ Rubik kocka

Sztárépítészek tervezik majd a Rubik-kocka formájú épületünket?


donkanyar | 2013.08.12
Rubik-kockát formázó épület állhat 2017-re a Rákóczi híd budai hídfőjénél: az igazán különleges épületben az elmúlt 1100 év magyar szellemi teljesítményét fogja bemutatni – közölte Fürjes Balázs budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos 2012 áprilisában. Mostani bejelentés szerint nemzetközi építészeti tervpályázatot írnak ki a projektre.

A nemrég tartott sajtótájékoztatón Fürjes Balázs felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Rubik Ernő korábban együttműködési megállapodást írt alá; ebben a kormány vállalta, hogy egy Rubik-kocka ihlette épületben állít emléket a magyar szellemi teljesítményeknek. A magyar találmányokat bemutató interaktív kiállítási központra 2014-ben projektre nemzetközi építészeti tervpályázatot írnak ki. A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy Magyarországon a 19. század óta nem írtak ki olyan építészeti tervpályázatot, amelyen a világ vezető tervezőirodái vettek részt és amely utána meg is valósult. Szerinte a tervezett épület a legnagyobb építészek számára is kihívást jelent. Az épület a magyar találmányok, tudomány otthona lesz, kiállítóhely mellett egy inkubátorház is, ahol fiatal kutatók, innovatív vállalkozások kapnak helyet, infrastruktúrát.

Fürjes Balázs elmondta, hogy kétfordulós pályázatot terveznek, amelyből a második meghívásos lesz. Szerinte a legnagyobb sztárépítészeket csak így lehet megnyerni az ügynek. Az épület a magyar találmányok, tudomány otthona lesz, kiállítóhely mellett egy inkubátorház is, ahol fiatal kutatók, innovatív vállalkozások kapnak helyet, infrastruktúrát.

A tervpályázat mellett további érdekesség, hogy kormánybiztos szerint a Hudson-folyó partján, a Szabadság-szobor mellett található Liberty Science Centerben nyílik Rubik-világkiállítás, amely a tudomány, a technika, a művészet és a kocka közötti összefüggésekre helyezi a hangsúlyt, a találmány inspirálta innovációkra, emellett bemutatja a nemzetközi "Kocka-közösséget", látható lesz például a világ legdrágább, egymillió dollár értékű Rubik-kockája is, amely gyémántokkal van kirakva. Az interaktív, 600 négyzetméteres tárlat hét év alatt utazza körbe a világot a Google együttműködésével, a kiállítás a világ vezető tudományos és művészeti központjaiban lesz látható.

(FORRÁS:MTI)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások