hír pályázat díj tervek Aalto campus egyetem Espoo Finnország Heslinki Verstas

Tervpályázati figyelő: Verstas Építésziroda tervezheti az Aalto University of Finland új, központi épületegyüttesét

Alvar Aalto által tervezett egyetem új központtal bővül


Gerzson21 | 2013.10.09
A Helsinki székhelyű Verstas Építésziroda nyerte meg az Espoo-ban lévő Aalto University of Finland új, központi épületegyüttesére kiírt nemzetközi tervpályázatot. Az új 60.000 nm-es épületegyüttes a campus központi épülete és könyvtára közötti területen fog elhelyezkedni. Mindkét szomszédos épületet Alvar Aalto tervezte.

A Campus 2015 néven meghirdetett 2 fordulós tervpályázat célja az új központi épületegyüttes megtervezése volt. Az első fordulóban 189 pályázat készült el, melyek közül a zsűri 6 tervet ítélt meg továbbtervezésre alkalmasnak. A helyszín építészeti jelentősége miatt az épületek kialakításánál együttesen kellett törekedni a különleges megoldásokra és a használható oktatási környezet megalkotására. A bírálati szempontok között szerepelt továbbá az építészeti minőség, a költséghatékonyság és a környezettudatosság.

A korábban még Helsinki Institute of Techology néven működő intézmény (később az egyetem felvette az Aalto University of Finland nevet) épületeire kiírt pályázatot Alvar Aalto 1949-ben nyerte meg. Az akkori terv része volt a központi épület a lehetséges bővítési lehetőségekkel, a diákkollégium és az oktatói háttérépületek, lakóépületek. Aalto a pályázat előtt jelentős időt töltött el az Amerikai Egyesült Államokban a Massachusetts Institute of Technology kollégiumépületének tervezése miatt. Ezen tengerentúli tapasztalatok jelentősen befolyásolták az Espoo-i tervet. Az egyetemi központot a park közepére, egy domb tetejére tervezte meg. A különböző oktatási szárnyak hálós rendszerben, szigorú geometriával kapcsolódnak a központhoz, ezzel belső udvarokat hozva létre. Az épületegyüttes ikonikus eleme a nagyelőadó, mely alakját a meredek lejtésű vasbeton szerkezet adja.

A finn Verstas Építésziroda nyertes pályaműve Aalto alapelveit fogalmazta újra és ültette át a kortárs igényeknek megfelelően. A telepítést meghatározó alapelv megegyezik a Aalto elvével, azonban az egyes épületelemek nem merőlegesen, hanem a 2 szomszédos Aalto épület alapirányát átvéve kerültek kialakításra, így hozva létre paralelogramma alakú, belső udvarokat. A zsűri értékelése szerint a terv friss gondolatokat tartalmaz, az egyszerű alap modul sorolásával és az elemek kétfajta irányú elhelyezésével kellően variábilis teresedések jöttek létre. A javasolt, moduláris kialakítás könnyen megvalósítható, flexibilis és jól átlátható egyedi építészeti karakterrel rendelkezik. A koncepció megtalálta a egyediség és az alkalmazkodás mértékének kellő összhangját.

A belső elrendezés a funkciót követve lett kialakítva. Az új épület összeköti a szomszédos, meglévő egységeket. Az alsó szinteken kaptak helyet a közösségi funkciók, az intim és specifikusabb terek a felsőbb emeletekre kerültek.

Helena Hyvönen, a zsűri elnöke szerint a bíráló bizottság reméli, hogy a Verstas Építésziroda által megálmodott koncepció követendő példa lehet új egyetemi épületek tervezése során nemcsak Finnországban, hanem az egész világon is.

Tuula Teeri az Aalto Egyetem elnöke véleménye szerint a nyertes terv megfelelően közvetíti az egyetem értékeit, tiszteletben tartja a meglévő épületeket és ezek mellet tiszta elképzelést mutat hogyan fog kinézni a jövő egyetemi épülete.


A pályázat hivatalos végeredménye:
1. helyezett:
Väre, Verstas Architects, Helsinki, Finnország / Väinö Nikkilä, Jussi Palva, Architect M.Sc. SAFA, Riina Palva, Architect M.Sc. SAFA and Ilkka Salminen, Architect M.Sc. SAFA
2. helyezett:
492700 Leap, by Esa Ruskeepää Architects Ltd, Helsinki, Finnország
3. helyezett:
stay strong sweetie, Luis Martínez Santa-María, Madrid, Spanyolország

Megvételek:
AINOA by Lahdelma & Mahlamäki Architects, Helsinki, Finnország
HIPSTERKASBAH by ALA Architects, Helsinki, Finnország
NOLLI by Allies and Morrison Architects, London, Egyesült Királyság

Külön díjazásban részesültek:
The Butterfly Effect, ma0 / emmeazero studio d´architectura, Róma, Olaszország
ARTery, PO 2 ARCHITECTS, Madrid, Spanyolország
TAHBAJP, MOXON ARCHITECTS, London, Egyesült Királyság
A*, Tuomo Siitonen, Helsinki, Finnország
0073, OOZE Architects, Rotterdam, Hollandia
STUDIO CLOUD, Manuel David Romero Rodriguez, Salamanca, Spanyolország


Forrás: http://campus2015.aalto.fi/

Burián Gergő

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások