TSPC Csoport | 2020.06.05

Új szakaszhoz érkezett a Zalaegerszegi Városi Uszoda építése: tavasszal befejeződött a kültéri medence kivitelezése és elkészült a 25 méteres, hatpályás, 407 négyzetméter vízfelületű medence és a hozzá tartozó három kültéri zuhanyzó.

Jelenleg egyszerre zajlanak a II. és III. ütem munkái: felújítják az Ady utcai strand főépületét, illetve épül az új, fedett uszoda háromszintes épülettömbje a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) követelményeinek megfelelő 50 méteres, tízpályás versenymedencével. A kivitelezés hamarosan látványos fázisba ér a versenymedence és a második, azaz medence szinti szerkezetek, például a lelátó, az épített jakuzzi és a 38,5m hosszú rácsostartók elkészítésével, a ZÁÉV Zrt. kivitelezésében. 

„A megrendelő Zalaegerszeg Önkormányzat fontos alapelve volt, hogy a gyors rajt-cél győzelem helyett a fair play elve határozza meg a tervezési, illetve a kivitelezési programot is: az ütemezéskor elsődleges cél volt annak biztosítása, hogy a zalaegerszegiek számára az úszásoktatás, a tehetséggondozás és rekreáció zavartalan legyen” – mondja Kádár Mihály, a TSPC tulajdonos-ügyvezetője. „Örömmel segítettük ezt az uszodahasználókat fókuszban tartó gondosságot építészeti megoldásainkkal, melynek a leglátványosabb eleme a kültéri sátor elhelyezése, illetve a tervezői hátteret biztosító BIM-technológia, melynek segítségével a munkánk gyorsabb, a projekt tervezhetősége pontosabb és költséghatékonyabb lett.”

Ahogy Kádár Mihály említi, az önkormányzat a beruházás megvalósításának időszaka alatt is szükségesnek tartotta az úszómedence biztosítását a Zalaegerszegi Úszó Klub, Zalaegerszegi Triatlon Klub, az iskolák tehetségei, valamint a gyógyászati céllal úszók igényeinek kielégítésére. Az I. ütem a szükséges uszodatechnológiával, a fűthető sátorfedéssel, a kiszolgáló öltöző és vizesblokk-konténerekkel, valamint szintén ideiglenesen kialakított parkolási renddel zökkenőmentesen át tudta venni a bontásra kerülő régi uszodaépület feladatait.

„A zalaegerszegi uszoda modern építészeti és uszodatechnológiai megoldásai mellett azért is különleges, mert sok egyedi, 21. századi szempontot vettünk figyelembe a tervezéskor” – mondja Huszár Attila, a TSPC projektvezető építésze és Ábrahám Krisztina projektkoordinátor. „Fontos volt például, hogy az úszásoktatást a szülők kényelmes körülmények között követhessék, miközben ők is pihenhetnek – ez több, korábban épült magyar uszodaépületben sajnos máig nem lehetséges. Maximális mértékben biztosítottuk az uszoda akadálymentességét, amely a közlekedést segítő megoldások mellett a burkolatválasztásban is fontos szempont volt. Számos olyan részletet terveztünk meg, amelyek különleges élményt nyújtanak – ilyen lesz például az uszodatéri kiszolgálópulttal rendelkező büfé, a gyerekek tanmedencéjébe készülő mozaik vagy a kültéri vizes játszótér.”

A TSPC tervezői fontosnak tartották, hogy az egerszegiek által kedvelt művészi részletek helyet kapjanak az új városi uszodában: a modern épületben a felszerelt medencék, a strand és az azt övező tájépítészeti megoldások, az intelligens padok és játszóterek mellett méltó helyre kerülnek a városi közönség számára fontos alkotások, például a Neptun-kút, a Térdeplő leány szobra vagy a Vizafogó szobor. Németh János Kossuth-díjas szobrász dombormű-alkotása szintén gondos figyelmet kap: a most szakemberek által leválasztott, majd később visszaállított dombormű az új épület beltéri falát díszíti majd.

Néhány érdekesség a projektről:

 • Összesen 1852 négyzetméternyi úszófelülettel, mintegy 8700 négyzetméteres, háromszintes épülettel és 260 fős lelátóval valósul meg Zala megye legnagyobb uszodaberuházása, a Zalaegerszegi Városi Uszoda, amely a Modern Városok Program keretében épül.
 • Az új építményben a FINA-szabvány versenymedence mellett reprezentatív fogadócsarnokot, egyoldali lelátót, 10x16 méteres tanmedencét, hozzá kapcsolódó barátságos „szülői letekintőt”, 10 fős épített jakuzzit, merülő medencével és pihenő terekkel kiegészült wellness központot, fitnesztermet, sportolói és látogatói öltözőket, irodákat, bérelhető üzleteket és egyéb kiszolgáló helyiségeket, továbbá tágas büfét és közösségi tereket is magába foglal majd.
 • A versenymedence-térben egy 15 négyzetméteres LED-fal kerül beépítésre.
 • A gazdaságos üzemeltetés szempontjából az épület homlokzatain megnövelt üvegfelületek segítik a megfelelő hőmérséklet kialakítását az épületen belül.
 • A több, mint 1000 méter mélységig lefúrt kút vizének felhasználása a medence víz temperálását segíti elő.
 • Az épületen elhelyeznek egy napelemes kiserőművet, mely az üzemeltetési költségek csökkentését szolgálja.
 • A régi, Ady utcai strand főépületének felújítása már az első ütemmel párhuzamosan meg tudott kezdődni. A kivitelezés során teljesen megújul a belső tér használata, ahol gyermekeknek játszó helyiség és külön étkezési lehetőség is helyet kap.
 • A stand zöldterülete is megújul: kültéri vizes játszótérrel, modern tájépítészeti elemekkel, intelligens padokkal és sportpályákkal.
 • Az új uszodakomplexumba érkezőket 72 db parkolóhely és 53 db kerékpártároló fogja kiszolgálni.
 • A strandközönség számos új szolgáltatást élvezhet majd, ilyen például az uszodatérből is használható büfé, a wellness részleg, a versenymedence, a medencékre és a zöld kertre egyaránt rálátást biztosító jakuzzi, továbbá a tanmedence, ahol egy különleges mozaik fogja felvidítani az úszni tanulók óráit.
 • A TSPC műszaki megoldásaink közül kiemelkedő az úgynevezett medencetakaró redőny, amely a hidegebb éjszakai órákban a medencevíz párolgását, a vízfelület komolyabb lehűlését akadályozza meg, így üzemeltetési szempontból rendkívül előnyös.
 • Ahogy a főépület és benti funkciók, úgy a kültéri medence is akadálymentesen megközelíthető és használható egy speciális akadálymentes beemelő berendezés, úgynevezett mobil medencelift segítségével, amivel a mozgássérült vendégek medencébe bejutását segítik. Szintén akadálymentesen, rámpákkal és megfelelően megválasztott burkolatok használatával megközelíthetők a kültéri medence, körüljáróról a főépület funkciói, továbbá a városi strand és játszótér területei.

Megrendelő: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata
Generáltervezés: TSPC Kft.
Kivitelezés: ZÁÉV Építőipari Zrt.

Stáblista

 • Felelős tervező – TSPC / Kádár Mihály, Huszár Attila, Vezér-Vereb Éva
 • Projektmenedzser – TSPC / Kóbor Csilla
 • Belső koordinátor, építészet, belsőépítészet – TSPC / Ábrahám Krisztina
 • Építész és belsőépítész tervező munkatársak – TSPC / Balla-Novák Eliza, Bán Márton, Bélafi Károly, Csapó Máté, Fehér Orsolya, Fenyvesvölgyi Mónika, Hitró Enikő, Juhász-Balla Lilla, Libárdi Adrienn, Romhányi Lilla, Szente Zoltán, Tarró-Papp Klaudia
 • BIM menedzser – TSPC / Izrael Anna, Szalai Dóra
 • Látványtervezés – TSPC / Tornyi Dávid
 • Épületvillamosság – TSPC / Szögi Mátyás, Bukta Gabriella, Klézli Noémi
 • Költségvetés – TSPC / Kovács Erzsébet, Péter Éva
 • Épületgépészet – Perfect-Plan Kft. / Vörös Tamás
 • Uszodatechnológia / Lencsés Gábor
 • Tartószerkezet – MGT Kft. / Máté Tamás, Funtek Szilárd
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások