Lekics Gábor | 2015.05.22
Fenntartható szerkezetépítéssel párosított újrahasznosított anyag felhasználás. Ezen elv mentén készült egy figyelemre méltó családi ház Santiago de Chile közelében.

A 2500 m2-es építési terület Chile fővárosától, Santiago De Chile-től 40 kilométerre található, vidékies környezetben. Jellemzően farmok és mezőgazdasági művelésű területek találhatóak, ezen a végtelennek tűnő sík területen.

A megbízás egy újrahasznosított építőanyagokból felépíthető szabadon álló családi házra szólt. Kiinduló szerkezetekként szolgáltak meglévő C és IPE acéltartók, valamint különböző méretű kétrétegű üvegezéssel ellátott nyílászárók.

A vidéki miliőre tekintettel próbáltak egy, a környezetbe harmonikusan illő, nem hivalkodó épületet létrehozni. Az építőanyagok helyszínre szállítását a lehetőségekhez mérten próbálták környezettudatos szemlélettel megszervezni.

A fő koncepció szerint a földszint teljesen üvegezett felületekkel határolt. Itt szerveződik a tér a konyha, nappali és étkező funkciók befogadására. Jól elhatároltan, mégis közös légtérben kapnak helyet ezek a helyiségek, a teljes üvegezésnek köszönhetően pedig kézzel fogható a kapcsolat a külvilággal is.

Az emeleten kapott helyet három hálószoba saját vizeshelyiségekkel, valamint egy külső lépcső is, melyen az épület tetejére juthatunk.

Az épület déli homlokzata a rendelkezésre álló anyagoknak köszönhetően egybefüggő üvegezett felületként jelenik meg. Ez a függönyfal nemcsak remek kilátást biztosít a lakóknak, hanem rengeteg fénnyel látja el a belső helyiségeket.

Az épület teteje mintegy ötödik homlokzatként szolgál az épület megjelenésében. Tágas teret biztosítva nyújt remek kilátást a környező vidékre, nem utolsó sorban pedig pihenő helyül szolgál a lakóknak. A tető burkolására meglévő raklapokra(!) erősített cinklemez fedést találtak ki a tervezők.

A természetközeliséget alátámasztandó, az üveg függönyfalak mellett deszkaburkolatú falakra futtatott növények ölelik az épületet. Ezáltal még jobban sikerült összehangolnia a tervezőnek a házat a környezettel.

Helyszín: Talagante, Talagante, Santiago Metropolitan Region, Chile
Alapterület: 208 m2
Megvalósulás éve: 2013

Építészet: Ariel Furman, Daniela Garcia-Huidobro
Építész munkatárs: Pablo Dikenstein
Kivitelezés: ENERGIZARQ

Fényképek: Nico Saieh
Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások