pestimonika | 2015.05.29
A városok szétterülése helyett a belvárosi területek élettel való megtöltése, a régi iparnegyedek kulturális, kreatív újrahasznosítása, a digitális forradalom hatása a városokra, a gazdasági krízis következményei, a fiatalok munkanélkülisége, a lakótelepek problémái és sok más aktuális kérdés merült fel az URBACT Városfesztiválon Rigában.


Magyarországot a május első felében megrendezett fesztiválon a Lechner Tudásközpont - mint az URBACT Program Nemzeti Tájékoztatási Pontja - és az URBACT programban résztvevő egyes hazai városok és kerületek (Nyíregyháza, Nagykálló, Budapest és annak XVIII. kerülete) képviselői, valamint az URBACT vezetőszakértői, Tosics Iván és Kézy Béla, továbbá a Kortárs Építészeti Központból Polyák Levente képviselték. Az Európai Bizottság Regionális- és Várospolitikai Főigazgatósága részéről Törökné Rózsa Judit és Matkó Márton vett részt a három napos rendezvényen.

Az Európai Unió URBACT programja több mint tíz éve működik azzal a céllal, hogy segítse a városokat olyan új, integrált, fenntartható megoldások kidolgozásában, amelyek egyesítik a gazdasági, a társadalmi és a környezeti szempontokat.

Egy-egy téma kidolgozása körülbelül 5-10 érdekelt európai város által létrehozott hálózatban történik. A városok a közös munka során megismerik egymás módszereit, ezáltal egy új tudásbázis jön létre. Az így létrejövő tudás terjesztése ugyancsak fontos cél.

Az URBACT II (2007-2013) program során 29 ország 550 városa dolgozott együtt 61 hálózatban. A témák napjaink égető kérdéseit ölelték fel. Mit kezdjünk a városok szélén nagyon intenzíven elterjedő, majd esetenként elnéptelenedő ipari, logisztikai, kereskedelmi létesítményekkel? Hogyan lehet az emberek és a vállalkozások számára új területeket biztosítani a város terjeszkedése nélkül? Hogyan láthatjuk el a városokat fenntartható módon élelemmel? Hogyan tegyük élhetővé a lakótelepi magasházakat? Hogyan tudják a kulturális, kreatív, innovatív ágazatok minőségileg új útra terelni a városfejlődést?

A rengeteg érdekes téma között megtalálhatóak a városi piacok, mint közösségi találkozóhelyek, a helyi gazdasági fejlődés és a fenntartható életmód kulcsszereplői; a gasztronómia, mint egy város potenciális hajtóereje; az aktív és egészséges időskor vagy a roma integráció. Mindezekkel a kérdésekkel foglalkoztak rendkívül inspiráló, új nézőpontokat felvető módon a Városfesztivál előadásai, workshopjai, walkshopjai is, amelyek során a résztvevők az URBACT II programban szerzett tapasztalataikat is megosztották egymással.

Az URBACT III. programban való részvételre, az első pályázati felhívási körben 2015. június 16-ig lehet jelentkezni. Részletes információ a www.urbact.hu és a http://www.urbact.hu/node/163 honlapokon található. További tájékoztatást nyújt a Nemzeti Tájékoztatási Pont (Lechner Tudásközpont, Majorné Vén Mariann koordinátor, mariann.ven@lechnerkozpont.hu)

A Rigai Városfesztivál eseményeiről készült videók, fotók és az előadások anyagai egyaránt megtekinthetők az URBACT magyar honlapján.


A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások