épületek tervek

Varsó városépítészeti provokációja


Java | 2019.11.22

A legtöbb európai várossal ellentétben Varsóban a magasházakat a belvárosban építik, nem a külvárosban. De nem találkozhatunk a klasszikus üzleti negyeddel sem Varsóban, ahogy például Párizsban a La Défense-szal. A toronyházak itt a belváros építészeti szövetét alakítják, az urbanisztikai adottságoknak köszönhetően.

A főpályaudvarról néhány lépésre szembetaláljuk magunkat az épülőfélben lévő Varso Place nevű toronyházzal. Az épület elkészülte után az Európai Unió legmagasabb épülete lesz 310 méteres magasságával. Az 53 emeletes torony mellett két másik is épül, egy 21 és egy 19 emeletes torony, ezeket a Hermanowicz Rewski varsói építésziroda tervezte.

A legmagasabb torony tervezője a világhírű londoni Foster + Partners, fejlesztője a szlovák HB Reavis, mely egyébként nem csak a lengyel fővárosban van jelen, de Pozsonyban is, valamint Budapesten az Árpád híd közelében lévő Agora Budapestnél.

Az építkezéstől száz métert sem kell megtennünk a Złota 44 tömbjéig. A pályaudvar mellett elhelyezkedő együttes fő látványossága az a felhőkarcoló, amely 192 méteres magasságával az Európai Unió egyik legmagasabb lakóépülete. Az épület 52 szintjén 287 luxusapartman kapott helyet. Az épülettömbben egy 10 000 palack tárolására alkalmas borospince található, és egy 25 méteres úszómedence gondoskodik a kikapcsolódásról, de lesznek itt konferenciatermek, mozi, golfszimulátor, szauna, gőzkabin és terasz is. A terveket a lengyel-amerikai Daniel Libeskind készítette.

Ahhoz, hogy a modern kori felhőkarcoló-építési lázat megértsük, érdemes közelebbről is megvizsgálni a moszkvai mintára épült tornyot, a Kultúra és Tudomány Palotáját. Az ötvenes években épült ház 230 méterrel magaslik a föld fölé és valószínűleg egy kezünkön meg tudnánk számolni azokat a varsóiakat, akik ezt igazán szeretik.

Az épület (lengyelül: Pałac Kultury i Nauki, vagy rövidítve PKiN) 1955-ben készült el Lev Vlagyimirovics Rudnyev tervei alapján. A torony a Szovjetunió ajándéka volt a lengyelek számára, az építésben 3 500 szovjet munkás vett részt (közülük 16-an sosem tértek haza). Állítólag metró is épülhetett volna helyette, de politikai nyomásra mégis a torony mellett döntöttek.

Meglepő, de Varsónak még ma is csak két metróvonala van. Bár a városnak nincsen klasszikus üzleti negyede, a Wola nevű városrészben a szokásosnál is több toronydaru serénykedik. Az első épület, a Hilton-lánc új szállodája tíz évvel ezelőtt készült el. Jelenleg itt, a Rondo Daszyńskiego nevű körtéren található a 2-es számú metróvonal végállomása, de ezt nemsokára meghosszabbítják, hogy az elővárosokból érkezőknek ne kelljen a központi fekvésű területig autózniuk. A toronyházak aljában, mintha csak Londonban járnánk, egymást követik az indiai, görög, thai, olasz éttermek, a Caffé Nero, a Subway, a Starbucks, a BNP Paribas fiókja, a Carrefour Express, a burger bárok, a számtalan barber shop és a hazai pálya előnyét élvező Costa Coffee. Az új üzleti negyed központjában áll a Spire 220 méter magas, hiperboloid formájú tornya (fejlesztője a belga Ghelamco), a szomszédjában pedig három nagy fejlesztés is gőzerővel készül: épül a 86 és 130 méter magas The Warsaw Hub együttese (fejlesztője szintén a Ghelamco), a 195 méter magas Skyliner (fejlesztője a Karimpol), a Generation Park (fejlesztője a svéd Skanska), vele szemben a 202 méter magas Warsaw Unit (Ghelamco). Ezt az épületet részben az úgynevezett "Sárkánybőr" fantázianévre hallgató burkolattal fedik, amelynek több ezer elemből álló felülete a szél játékának hatására folyamatosan változik majd.

A város egyik legnagyobb fejlesztése a Towarowa 22 nevű projekt, amelynek tervezésére napjaink egyik legnagyobb szupersztárját, a dán Bjarke Ingelst kérték fel. A koppenhágai és New York-i székhelyű BIG építésziroda nem kevesebb, mint 230 000 m2 hasznos alapterületű épületegyüttest tervez a 6,5 hektáros területen. Összehasonlításul: a legnagyobb budapesti pláza, az Arena 66 000 m2-en terül el.

Valószínűleg a legizgalmasabb projekt nem csak a kerületben, de az egész városban a régi sörgyár területét revitalizáló fejlesztés. A Browary Warszawskie keretében új tereket, városi kerteket, udvarokat ígérnek a fejlesztők – úgy, hogy mindez a nap 24 órájában nyitva áll mindenki előtt.Az új házak mellett felújítják az eredetileg 1827 körül, a Suchocki Sörfőzde számára épült kutatólabor épületét, megőrzik a később itt működő Haberbusch&Schiele Sörfőzde malátacsíráztató épületét, valamint azt az 1889 és 1891 között épült villát, ahol a gyár tulajdonosai éltek. A 170 éves pincerendszerben éttermek, kávézók, cukrászdák és egy minisörfőzde kap helyet. A Browary Warszawskie területét revitalizáló terveket a varsói székhelyű JEMS Architects készítette.

Cikk forrása: Forbes

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások