hír BKK rekonstrukció Széll Kálmán tér városrendezés

Végre vége az Széll Kálmán tér felújításának!


donkanyar | 2016.05.10
Véget ért a budai Széll Kálmán tér rekonstrukciója. Egységesebb lett a tér építészeti arculata, miután elbontották a vendéglátóegységeknek helyet adó, a metrókijárat melletti épületet és bódékat. Átalakították az autóbusz-végállomásokat, a villamosmegállókat, a teret határoló utakat és a villamosvágányok nyomvonalát is.

Befejeződött kedden Buda legforgalmasabb csomópontja, a Széll Kálmán tér rekonstrukciója – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

A közlemény szerint a mintegy 5,3 milliárd forintnyi fővárosi, kormányzati és uniós forrásból 400 nap alatt felújított teret teljesen átépítették. A metróépületet – a vázszerkezet kivételével – teljesen visszabontották és egy modern arculatú, könnyed hatást keltő, tágas üvegfalú létesítményt építettek a helyére.

Egységes arculat

Egységesebb lett a tér építészeti arculata, miután elbontották a vendéglátóegységeknek helyet adó, a metrókijárat melletti épületet és bódékat – tették hozzá. A kereskedelmi funkciókat az új szolgáltató épületbe és a Széll Kálmán tér déli részén lévő, új támfalépületbe helyezték át. Az üzlethelyiségek hasznosítására a Budapest Főváros Vagyonkezelő Zrt. jelentetett meg tendert - írták.

Átalakították az autóbusz-végállomásokat, a villamosmegállókat, a teret határoló utakat és a villamosvágányok nyomvonalát.

Új, a Vérmező úttal párhuzamosan futó kerékpárút is épült, amely kapcsolatot teremt a Vár két oldala között.

Több zöldfelület

A BKK szerint a korábbi csupasz betonfelületek helyett jelentősen nőtt a zöldfelületek aránya: 182 fát telepítettek a térre és több mint 700 négyzetméternyi füvesített terület alakítottak ki.

A munkálatok során kicserélték a környékén futó közművezetékek nagy részét, többek között vasúti, elektromos, távközlési kábeleket, víz- és távhővezetékeket, csatornaszakaszokat. Nemsokára új, integrált szolgáltatásokat nyújtó BKK-ügyfélközpont nyílik a téren, ahol a közlekedéssel kapcsolatos minden ügy elintézhető. Egyes egységeket, így a liftet, a mozgólépcsőt, valamint az ügyfélközpontot a jogszabályi előírások miatt csak később, a használatbavételi engedélyek megszerzése után üzemelik be – áll a közleményben.

www.bkk.hu

Generáltervező: Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.; Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd, Sólyom Benedek (Építész Stúdió Kft.); Tájépítészet: Szakács Barnabás (Lépték-Terv Kft.) - a szerk.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások