donkanyar | 2014.03.03
Mint egy versenypálya! – ez juthat eszünkbe annak az adótoronynak a látványán, amely ha minden igaz Törökországban fog megépülni. Egy nyugat-törökországi város, Çanakkale adótorony pályázatára több igazán elképesztő pályaművet benyújtottak be. Íme, a győztes terv!

Azt még ugyan nem lehet tudni, hogy tényleg megépül-e az az adótorony a törököknél, amelyre pályázatot írtak ki, de azt már tudjuk, hogy ha elkezdődik a munka, akkor az igen futurisztikus pályamunkák közül az IND + Powerhouse cég (az ABT szerkezeti mérnökeivel dolgoztak együtt) terveit fogják kivitelezni.

Çanakkale adótorony pályázat győztes terve végül is egy versenypálya-szerű hurok lesz az erdőben, de persze aki ott áthalad, a hegyek csodálatos panorámájában gyönyörködhet, illetve ugyanilyen kilátás fogadja majd a torony aljában kilakított zárt légterű látogatóközpontban is. A Çanakkale Antenna projekt egyik érdekessége az, hogy hogyan lehet létrehozni a látogatóknak igen látványos élményt úgy, hogy közben megvédik őket a veszélyes adók sugárzásától. A válasz egyszerűnek tűnik: ahogy a tervekben is látszik, az építkezés során elválasztják majd a látogatóközpontot az antenna tornyától, így küszöbölik majd ki a látogatókra és a dolgozókra ártalmas sugárveszélyt. A tervezők úgy gondolják, hogy a tornyuk a tájat sem fogja károsítani, hiszen ők azt úgy tervezték meg, hogy a fák lombkoronája fölött ível majd át az út, amelya  toronyba vezet. S bár az építkezés még nem is biztos, hogy tényleg elkezdődik majd, de ha igen, akkor a tervek szerint 2015-re fejeződne be a Çanakkale Antenna projekt.

Az győztes terv egyébként hét másikat utasított maga mögé, amelyek közül a többi is igencsak érdekes volt. Ebből kettő látható még a képek között.

forrás >> l

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások